Recept

Švedske ćufte, savršeno sočne i ukusne

Švedske ćufte, savršeno sočne i ukusne
Foto: Pixnio | Švedske ćufte, savršeno sočne i ukusne

​Švedska je poznata zemlja po mnogo čemu, a kada je riječ o kuhinji i specijalitetima, onda su to zasigurno ćufte. Švedske ćufte su njihovo gotovo nacionalno jelo, a njihova priprema je slična kao našim, ali je recept nešto drugačiji.

Sastojci:

300 g miješanog mljevenog mesa

1 glavica crnog luka

1 jaje

3 kašike prezli

1 kašika ulja

malo muskatnog oraščića

malo soli

Sos:

3 kašike otopljenog putera

3 kašike brašna

2 šolje pilećeg bujona

100 ml pavlake za kuvanje

Priprema:

Crni luk oljuštite i isjeckajte na sitno, pa mu dodajte prezle i ostavite sa strane u činiji pet minuta, da prezle upiju sok crnog luka.

Potom ubacite ostale sastojke osim ulja i dobro promješajte. Od dobijene smjese pravite ćufte, a uz pomoć kašike možete da procjenite kolike će one biti.

U tiganj sipajte ulje i pustite da se dobro zagrije i stavljajte polako ćufte da se prže. Neka bude minimum tri minuta, sa svih strana neka se dobro ispeku. Kada budu gotove, ređajte ih na tanjir koji ste obložili ubrusom.

U isti tiganj sipajte puter pa kada se otopi, dodajte brašno i miješajte oko jednog minuta. Onda dodajte bujon i polako će smjesa da se zgusne, ali morate stalno da miješate da se ne bi pojavile grudvice. Kada proključa, ubacite ćufte i pustite da se kuvaju do 10 minuta ili dok se smjesa u tiganju skroz ne zgusne.

Na kraju sipajte pavlaku za kuvanje, kuvajte još oko dva minuta i sklonite sa šporeta. Ovako spremljene ćufte možete da jedete uz pire krompir, a Šveđani ih rado jedu sa malo džema od borovnica, prenosi "Ona".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije