Recept

Posna sarma s orasima: Starinski recept naših baka

Posna sarma s orasima: Starinski recept naših baka
Foto: Freepik | Posna sarma s orasima: Starinski recept naših baka

Posna sarma s orasima je bezmesna verzija jednog od omiljenih domaćih jela, odličan je izbor u danima posta, ali i za sve koji uživaju u vegeterijanskoj kuhinji.

Posna slavska trpeza gotovo da se ne može zamisliti bez posne sarme, bilo da je spremljena samo od riže i povrća, ili uz dodatke soje, sardine, pečurki, oraha… Poslužuje se uz posnu proju ili običan domaći hljeb, a od salate uz nju najbolje ide cvekla, zelena salata ili salata od mrkve.

Sarma ima najbolji ukus kad se sprema na veliko u što većoj šerpi, a još je bolja sutradan. Recept koji vam ovdje predstavljamo star je više od 100 godina, a objavljen je u čuvenom Patinom kuvaru iz tridesetih godina 20. vijeka koji je domaćicama tog vremena decenijama kasnije bio glavna smjernica u kuhinji.

Sastojci za starinsku sarmu s orasima:

  • 2 kg kiselog kupusa
  • 4-5 glavica crnog luka
  • 5 kašika ulja
  • 1 šolja riže (2 dl)
  • aleva paprika po ukusu
  • 100 g samljevenih oraha
  • 2 kašike brašna
  • voda (koliko je potrebno da sarme ogreznu)
  • so po ukusu

Priprema posne sarme:

Glavicu kiselog kupusa od 2 kilograma očistiti od korijena i kvarnih listova, a zatim svaki list odvojiti od glavice, a ako je veliki, presjeći ga na polovinu. Svakom listu sasjeći debelu žilu koja ide kroz sredinu lista.

Nadjev za sarmu praviti na ovaj način: 4-5 glavica crnog luka sitno isjeći i ispržiti u pet kašika vrelog ulja. Кad luk bude mekan, dodati jednu šolju oprane riže, da se i riža s lukom malo proprži. Treba stalno dodavati po malo vode da riža ne bi zagorjela. Кad omekne, dodati malo aleve paprike, propržiti rižu malo s paprikom, skinuti ga sa šporeta i dodati mu 100 grama samljevenih oraha.

Staro pravilo za motanje sarmi glasi "jedna sarma – jedan zalogaj", što znači da ona ne smije da bude duža od 4 cm i šira od 2 cm. Savija se tako što se fil stavi na dio lista blizu peteljke, a bočni krajevi se presaviju ka unutra i onda se urola tako da sarma bude dovoljno čvrsta da se ne raspadne, a ipak ne previše sabijena, jer će riža dodatno nabubriti tokom kuvanja.

Poredati sarme u šerpu i naliti s toliko vode da sarme u vodi ogreznu. Staviti 2 kašike ulja u šerpu na šporetu i kad se ulje dobro zagrije, dodati dvije omanje kašike brašna. U skoro gotovu zapršku i uprženo brašno dodati malo aleve paprike, pa zapršku izručiti u sarmu i ostaviti jelo da polako krčka. S vremena na vrijeme protresti šerpu, posoliti po ukusu i kuvati sarmu dok kupus ne omekne, prenosi Zadovoljna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije