Recept

Pahuljasto mekani kolač sa šljivama

Pahuljasto mekani kolač sa šljivama
Foto: Freepik | Pahuljasto mekani kolač sa šljivama

Ako niste neki ljubitelj prhkog tijesta, niti vam je posebno stalo do kora za pite, a ne da vam se gnjaviti s krompirovim tijestom za knedle, onda ste poprilično zakinuti za poslastice sa šljivama.

Kakva šteta... No, rješenje postoji. Imamo recept za kolač od šljiva koji se zaista lako priprema, a tako je pahuljasto mekan da nosi naziv pahuljasti kolač od šljiva. Ne morate se plašiti da vam biskvit neće uspjeti niti da će vam kore za štrudlu biti žilave - ovo je sasvim druga priča...

Sve što je potrebno je napraviti poprilično rijetko tijesto i zatim ga izliti po šljivama, međutim, ono što ovom kolaču daje "ono nešto" je jedna mala caka. Prije nego što spojite šljive i tijesto, voće ćete najprije malo peći i to u posudi ispunjenoj otopljenim maslacem. Ne zvuči loše, zar ne?

Pahuljasti kolač sa šljivama

Sastojci:

500 g šljiva

165 g šećera

30 g badema u listićima

120 ml mlijeka

120 ml slatkog vrhnja

4 jaja

1 vanilin šećer

1/4 šećera s rumom (ili kašičica ruma)

2 kašika smeđeg šećera

1 kašika glatkog brašna

šećer u prahu za posipanje

 

Priprema:

Šljive operite, prepolovite i izvadite im koštice. Rernu zagrijte na 180 stepeni Celzijusovih.

Izmiksajte jaja, bijeli šećer, vanilin šećer i rum šećer (ako ga koristite). Kad smjesa postane pjenasta i svijetla, dodajte brašno, a nakon što se sve sjedini, dodajte mlijeko i vrhnje.

U posudu za pečenje dodajte maslac pa ga zagrijte u pećnici dok ne zapjeni. Dodajte šljive i smeđi šećer pa pecite pet minuta, zatim izvadite i zalijte tijestom te pospite listićima badema.

Pecite oko pola sata, dok površina ne porumeni i postane čvrsta, ali je kolač još uvijek svijetao i mekan. Pospite šećerom u prahu i odmah poslužite sa sladoledom ili slatkim vrhnjem, prenosi Slobodna Dalmacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije