Recept

Biber stek

Biber stek
Foto: Pixabay/Ilustracija | Biber stek

Tražite dobar recept za ručak? Na pravom ste mjestu. Donosimo vam recept "Biber stek".

Potrebno je:

  • 1 stek po osobi
  • 1–2 kašike bibera
  • 0,5 l konjaka
  • 2 kašike neutralne pavlake
  • 2 čena bijelog luka
  • 1 dl ulja

Prvo pripremiti pac: biber u zrnu – zeleni, crveni ili šareni istucati krupno, a dio ostaviti u zrnu. U dublju posudu sipati 1 dl ulja, 2 nagnječena čena bijelog luka, istucani biber, malo suvog začina, nekoliko komadića luka i začinskog bilja po ukusu. Moguće je stek pripremiti i bez paca. U tom slučaju savjet je da se meso omekša krupnom morskom solju i ostavi da odstoji na hladnom nekoliko sati.

Šnicle treba da budu debele bar 2–3 cm, staviti ih u prethodno pripremljeni pac, potom i na hladno, u frižider, najmanje nekoliko sati, najbolje cijeli dan. Povremeno ih okretati da budu ravnomjerno prekrivene pacom. Kad su spremne za pripremu, ocediti ih od ulja i malo posoliti, a pac sačuvati. Istucani biber prosuti gusto na ravnu podlogu (tanjir ili kuhinjsku dasku), pa preko bibera položiti šniclu, da se biber zalijepi na jednu stranu. Drugu stranu ostaviti bez bibera.

Zagrijati tavu na jakoj vatri. Šniclu položiti u tavu i to na stranu s biberom, na malo ulja iz paca. Tako će se stvoriti pokorica od bibera. Peći dva minuta i paziti da se ne zalijepi za dno. Potom stek okrenuti i peći još 3–5 minuta, u zavisnosti od ukusa (sirov u sredini ili pečen). Izvaditi meso i pokriti folijom.

Sastrugati s dna svu masu zaljepljenog bibera, dodati pac u kojem je stajao biftek i ubaciti kašiku putera. Dodati 0,5 dl konjaka ili brendija, potom ubaciti dvije kašike neutralne pavlake i pustiti da se sos redukuje. Probati ukus sosa i ako je previše papren, dodati još neutralne pavlake ili putera, prenosi Politikin magazin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije