Putovanje

Za jednu zemlju u Aziji kažu da je najpoželjnija destinacija

Za jednu zemlju u Aziji kažu da je najpoželjnija destinacija
Foto: Freepik | Za jednu zemlju u Aziji kažu da je najpoželjnija destinacija

I mada ostrva posjećuju turisti iz cijelog svijeta, koji žele da uživaju u odličnim hotelima, smještenim na atolima i rajskim plažama, Maldivi nude mnogo više.

Poput perlica na ogrlici, u vodama Indijskog okeana leže smaragdno zelena ostrva. Njih više od čak hiljadu čine Maldivsku republiku ili, jednostavno Maldive.

Od ukupno 1.126 ostrvaca, tek ih je oko dvije stotine naseljeno.

Osim po fantastičnim plažama, odličnim smještajnim objektima i prepoznatljivoj, tirkiznoj boji vode, Maldivi su poznati i kao zemlja, koja se nalazi na najnižoj nadmorskoj visini na cijelom svijetu.

Najviša nadmorska visina ostrva nalazi se na samo 2,4 metra iznad nivoa mora, ističe "Vikipedija".

Ujedno su Maldivi na čitavom azijskom kontinentu površinski najmanja država.

Jedna od najpopularnijih destinacija u tom dijelu svijeta

Sa razlogom se Maldivi karakterišu kao možda najpopularnija destinacija u vodama Indijskog okeana. I mada ostrva posjećuju turisti iz cijelog svijeta, koji žele da uživaju u odličnim hotelima, smještenim na atolima i rajskim plažama, Maldivi nude mnogo više.

Ronjenje, spuštanje padobranom i posjeta onim ostrvima Maldiva, koja nisu "turistička" i na kojima živi samo lokalno stanovništvo, samo su neke od aktivnosti koje odmor na ovoj destinaciji mogu učiniti još zanimljivijim.

Kao još jedna od posebno interesantnih aktivnosti pominje se i posjeta nekom od restorana, koji se nalaze, vjerovali ili ne, ispod vode. Na jednom od ostrva čak postoji i mogućnost smještaja u apartmanu, koji se takođe nalazi pod vodom.

Neobična aktivnost

Mnogi hoteli u ovoj zemlji nalaze se na koralnim grebenima, što im daje posebnu dozu zanimljivosti. Iako se ranije nije baš toliko obraćala pažnja na njihovo očuvanje, danas je drugačije, pa gotovo svaki hotel angažuje stručnjake, koji vode brigu ne samo o koralima, nego i o još nečem.

"Sa ciljem boljeg očuvanja koralnih grebena, na Maldivima se primkenjuje proces, koji je okarakterisan kao razmnožavanje korala. Pored toga što uključuje sadnju korala, taj proces se odnosi i na njihovu njegu!,  objašnjava Tamara Hinson, u autorskom tekstu za "Lonelyplanet".

Međutim, to nije sve. Turistima se čak nudi mogućnost i da "usvoje" dio korala, dok ima i onih rizorta koji nude opciju podvodnih aktivnosti sa biolozima, kako bi bili evidentirani detalji koji se odnose na koralni greben, koji okružuje hotel.

Kao dodatni razlog za izbor takvih aktivnosti na Maldivima, pominje se njihova cijena.

Naime, rizorti aktivnosti u vezi sa koralima vide kao odličan način za privlačenje dodatne pažnje posjetilaca, pa su zato nerijetko takve aktivnosti i potpuno besplatne, prenosi Ona.rs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije