Putovanje

Vrata pakla: Plamteći krater gori već više od 50 godina

Vrata pakla: Plamteći krater gori već više od 50 godina
Foto: Screenshot YouTube | Vrata pakla: Plamteći krater gori već više od 50 godina

Da bi spriječili širenje opasnog gasa i ekološku katastrofu velikih razmjera, geolozi su zapalili krater u Turkmenistanu.

On gori već više od četiri decenija.

Gasni krater Darvaza u Turkmenistanu lokalno stanovništvo naziva Vratima pakla. Riječ je o krateru prirodnog gasa promjera 69 metara i dubine oko 30 metara koje se djelomično srušilo u podzemnu pećinu.

Naučnici su početkom sedamdesetih godina prošlog vijeka vjerovali da se na ovom području nalaze velika nalazišta nafte. Ali kada su počeli bušiti, zemlja se otvorila, te je nastao krater iz kojeg je počeo izlaziti metan.

Da bi spriječili širenje opasnog gasa i ekološku katastrofu velikih razmjera, geolozi su ga zapalili. Vjerovali su da će gorjeti tek nekoliko dana, ali plamti još i danas te prikazuje apokaliptičnu sliku kojoj ne mogu odoljeti mnogi turisti iz različitih dijelova svijeta.

Vrata pakla nalaze se blizu sela Derveze koje je udaljeno od glavnog grada zemlje 260 kilometara, a zbog ograničenih mogućnosti smještaja, većina posjetilaca ovdje dolazi kampovati sa šatorima.

Prvi poznati čovjek koji je kročio u krater bio je istraživač Džordž Kurunis koji je prikupio uzorke mikroorganizama u Vratima pakla 2014. godine, a cijela njegova ekspedicija prikazana je na National Geographicu, prenosi Punkufer.hr.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije