Putovanje

Uprkos plažama i tirkiznom moru: Ovu zemlju posjeti samo 3.700 turista godišnje

Uprkos plažama i tirkiznom moru: Ovu zemlju posjeti samo 3.700 turista godišnje
Foto: Freepik/Ilustracija | Uprkos plažama i tirkiznom moru: Ovu zemlju posjeti samo 3.700 turista godišnje

Tuvalu je ostrvska država koja se prostire na oko 25 kvadratnih kilometara u Okeaniji, a sastoji se od devet koralnih atola: Funafuti, Nukulaelae, Niulakita, Nukufetau, Nui, Nanumea, Nanumaga, Vaitupu i Niutao.

U izvještaju Svjetske turističke organizacije UN-a za prošlu godinu navodi se kako je upravo Tuvalu najrjeđe posjećena zemlja na svijetu. Iako ima prekrasne pješčane plaže i tirkizno more, ovu državicu u prosjeku vidi tek oko 3.700 turista.

Taj podatak ne čudi ako je poznato da se Tuvalu nalazi na vrlo izolovanom i saobraćajno loše povezanom mjestu u Tihom okeanu – otprilike 1.000 kilometara udaljen je od Fidžija i oko 4.000 kilometara od australske obale. Najlakši način da dođete do Tuvalua je avionom preko Fidžija, no direktne linije su vrlo rijetke.

Prije svega, Tuvalu je jedno od onih mjesta koje bi uskoro moglo nestati zbog klimatskih promjena te porasta nivoa mora na globalnom nivou.

U istom izvještaju vidljivo je kako su među najrjeđe posjećenim zemljama na svijetu uglavnom nalaze ostrvske zemlje.

Jedino odstupanje od tog pravila je Gvineja Bisau u Africi koja se našla na 10. mjestu ljestvice najrjeđe posjećenih zemalja svijeta Svjetske turističke organizacije UN-a, prenosi Punkufer.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije