Putovanje

Šuma koja liječi

Šuma koja liječi
Foto: Youtube / Printscreen | Šuma koja liječi

​Boravak u šumi kao terapeutski čin, nazvan šumskom kupkom, stoljećima se prakticira u tradicionalnoj japanskoj medicini, a sada i puno bliže nama, u Hrvatskoj na Strahinjčici.

Većina je u šetnji šumom iskusila divan osjećaj opuštenosti i potpune oporavljenosti. Što je signal slabiji i brige su manje, a okolina ispunjena mirisom zemlje, pjesmom ptica i umirujućim zelenim prizorima tjera vas da udahnete dublje i upijete sve to u sebe. Ali jeste li znali da vas šuma zaista može preporoditi?

Boravak u šumi kao terapeutski čin, nazvan šumskom kupkom, vijekovima se praktikuje u tradicionalnoj japanskoj medicini. Šumske kupke ipak su više od običnog provođenja vremena u šumi. Zahtijevaju vašu svjesnu prisutnost i fokus samo na šumu i njene zvukove, mirise, teksture… Jedini cilj je - biti ovdje sada. Na taj se način, bez briga, imperativa i košmara u glavi, možemo duboko povezati s prirodom i potpuno uroniti u nju.

Kolijevka šumske medicine je Japan. Shnrin yoku (doslovno: "upiti šumu u sebe") tradicionalna je japanska medicinska praksa koja služi kao preventiva pojavi bolesti, ali i pomaže u liječenju već postojećih. Osamdesetih su se godina prošlog vijeka, zahvaljujući dr Kvingu Liju, tradicionalne prakse počele proučavati i sa naučnog stajališta, pa je dokazano da šuma - zaista liječi.

Šumske su se kupke iz Japana proširile u Koreju, Finsku, Englesku i Irsku, a sve se više o ovoj terapijskoj metodi govori i u brojnim zapadnim zemljama, od univerziteta i programa javnog zdravstva do wellness programa i programa njegovanja mentalnog zdravlja.

Blagodati šumskih kupki očitavaju se i na tjelesnom i na psihičkom i na mentalnom planu, a među ostalim, to su bolja kontrola stresa, regulacija krvnog pritiska, poboljšanje raspoloženja i smanjenje depresije, povećana sposobnost koncentracije, ubrzani oporavak nakon operacije ili bolesti i bolji san.

U Hrvatsku je šumske kupke dovelo udruženje Snaga šume, čiji se stručni tim od 2022. bavi promocijom ove metode, organizuje konferencije, edukacije i naravno - šumske kupke uz certifikovane medijatore. 

Na slikovitoj Strahinjčici u Hrvatskome zagorju za šumske su kupke sertifikovane čak dvije staze koje zadovoljavaju uslove za sigurno provođenje. Kupku u kojoj učestvuje najviše 15 učesnika vodi edukovani šumski vodič, svaka traje između dva i po i tri sata i završava čajnom ceremonijom, prenosi "PunKufer".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije