Putovanje

Planinari pohodili Grmeč planinu

Planinari pohodili Grmeč planinu
Foto: Ustupljena fotografija | Planinari pohodili Grmeč planinu

SANSKI MOST - Grmečki ljetni marš održan je u proteklu subotu u organizaciji Zavičajnog udruženja Sanjana "Grmeč" sa sjedištem u Banjaluci, a na ovogodišnjem događaju sudjelovalo je pedesetak planinara iz više planinarskih društava s područja Bosne i Hercegovine.

Ovo je već druga godina kako se održava ovaj događaj, a prema riječima organizatora, cilj svega je da se promovišu prirodne ljepote i znamenitosti pomenute planine, te da se predstave potencijali Grmeča kada se radi o planinarstvu i zdravom načinu života.

Ugodnom boravku u veličanstvenoj prirodi Grmeča prepreka nije bilo ni veoma toplo i sparno vrijeme koje je pratilo pohod i sve je proteklo u najboljem redu.

Planinari su prešli put od preko 30 kilometara, staza je bila srednje teška i podijeljena u etape, tako da je svako mogao da izabere dionicu puta koju će pješačiti.

Početna tačka bilo je Stanića brdo, odakle se pješačilo kroz guste stoljetne grmečke šume sve do Novakovića brda, gdje se nalazi prekrasan vidikovac s kojeg se prostire impresivan pogled na Vojničko i Palanačko polje, te na ostatak grmečkog masiva.

Planinarska staza je tako uređena da prolazi pored Bobijaškog oka, kraškog fenomena koji se nalazi u podnožju brda Bobija, a zanimljivo je kako se na tom prostoru nalazi i jedna od nekoliko prašuma u Bosni i Hercegovini.

Geološka istraživanja su utvrdila kako je riječ o esteveli, geomorfološkom obliku kojeg karakteriše dvosmjerno kretanje vode, pa tako Bobijaško oko u vrijeme obilnih padavina ima karakteristike vrela, dok pri niskoj razini vode postaje duboki ponor.

Učesnike pohoda staza je potom odvela do devastiranog spomen-kompleksa Korčanica, koje sjeća na antifašistički ustanak i borbu naroda ovoga kraja protiv okupatora u Drugom svjetskom ratu.

Tada su teško pristupačni i skroviti prostori Grmeča bili idealno skrovište za partizanske jedinice koje su se opirale fašističkom ugnjetavanju.

Na planini Korčanici izgrađen je pravi mali grad u čijem sklopu se nalazila i partizanska bolnica, a na tom mjestu je kasnije podignuto spomen-obilježje.

Poslije kraćeg zadržavanja i obilaska ovoga lokaliteta, uslijedio je povratak učesnika marša na Stanića brdo, gdje je za planinare priređen ručak, a uz druženje sumirani su utisci ovog predivnog dana. 

Treba napomenuti kako Zavičajno udruženje Sanjana svakog februara organizuje tradicionalni planinarski pohod pod nazivom Grmečki marš na Crni vrh, najviši planinski vrh Grmeča (1.604 m).

"Mi se našeg Grmeča ne odričemo i želja nam je da i ovaj ljetni pohod postane tradicija, baš kao što je slučaj zimi kada imamo zaista veliki broj učesnika", kaže Mladen Vučković, jedan od organizatora ovoga događaja.

Predsjednik Planinarskog društva Republike Srpske, poznati kardiolog Neno Dobrijević, također je bio sudionik pohoda, te je istakao da je Grmeč istinska vazdušna banja, a da planinarenje kao fizička aktivnost ima višestruko pozitivan uticaj na zdravlje svakog čovjeka.

"Planinarenje donosi pozitivnu energiju, jača naše tijelo, te poboljšava snagu i koordinaciju mišića.

Osim toga, na ovaj način se smanjuje rizik od dijabetesa, snižava nivo napetosti i stresa, te doprinosi opštem zdravlju", kazao je Dobrijević. 

Grmeč je, prostorno gledajući, najveći planinski masiv u Bosni i Hercegovini, prostire se sjeverozapadnim dijelom zemlje s dužinom od 70 i maksimalnom širinom od 18 kilometara.

Njegov reljef je vrlo raznolik, pa se tako na velikom prostoru kojeg obuhvata smjenjuju stjenoviti vrhovi i valoviti brežuljci obrasli gustim šumama, visoravni, poljane i klisure, a posebno je bogat geomorfološkim oblicima kao što su jame i pećine.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije