Kuća i vrt

Biljke koje su obilježile 2022. i one koje će biti popularne u 2023. godini

Biljke koje su obilježile 2022. i one koje će biti popularne u 2023. godini
Foto: Ustupljena fotografija | Biljke koje su obilježile 2022. i one koje će biti popularne u 2023. godini

Popularnost sobnih biljaka je veća nego ikada - postale su nezaobilazne u prostorijama u kojima ljudi provode više vremena, ali svoje mjesto su našle i na društvenim mrežama, gdje se i postavljaju trendovi, pa ćemo se osvrnuti na nekoliko vrsta koje su konstantno bile tražene tokom 2022. godine.

Mnoge od njih zadržavaju titulu uvijek poželjnih, a to se prije svega odnosi na marimo loptice, bonsaije, monstere i strelicije. Razne vrste bonsaija i marimo loptice su najčešće birane za poklon, dok je monstera bila opcija kod uređenja enterijera, baš kao i strelicija.

Od velikih biljaka najpoželjniji su bili filadendron i fikusi, posebno fikus lyrata.

Za elegantne enterijere i velike prostorije tražene su biljke izduženih listova koje svojim izgledom unose tropski stil u prostor. To su definitivno palme, koje se uspješno uzgajaju u svim prostorijama dobrog osvjetljenja. Izdvojili bismo palmu areku i šamadoreu.

A oni koji su htjeli u potpunosti da ozelene prostorije birali su padajuće vrste ili penjačice. Najefektnije od njih su zlatna puzavica srcolikih listova u svim svojim bojama i sobni bršljan. Navedene vrste odlično podnose i tamnije pozicije pa će ozeleniti ušuškane dijelove vašeg doma. Penjačice osim što estetski izgledaju lijepo odlična su dekoracija za one ćoškove koje ne znate kako popuniti.

Iako ne mislimo da će navedene biljke biti manje popularne sljedeće godine, izdvajamo vam biljke za koje se smatra da će biti najtaženije u novoj, 2023. godini.

Riječ je o dobro poznatim vrstama koje su vremenom postale zapostavljene. Vjerujemo da će paprati biti među traženim sobnim biljkama. Odlične su za vazduh u prostoru, a njihova raznolikost daje vam puno izbora. Pa ako niste za običnu sobnu paprat, razmislite o plavoj ili čipkastoj paprati.

Na spisku se opet našla puzavica, ovaj put singonijum i skindapsus, vrlo otporne biljka brzog rasta i dekorativnih listova. Cvjetnice su se takođe našle na listi.

Bez obzira na trendove, mi smatramo da su sve biljke lijepe i da samo treba znati uživati u njima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije