Ljepota

Šta treba da znate ako želite da uradite pramenove?

Šta treba da znate ako želite da uradite pramenove?
Foto: Freepik | Šta treba da znate ako želite da uradite pramenove?

Izbjeljivanje i farbanje kose ima posljedice, a proces posvjetljivanja vlasi većina ljudi počinje s pramenovima. Prije nego što se odlučite na taj korak, dobro se raspitajte o umijeću frizera kod kojeg ćete ih raditi. Tako ćete smanjiti šansu da vam se ne svidi ono što ćete kasnije imati na glavi i da se kući vratite sa oštećenim i sprženim pramenovima.

Ovo su najčešća pitanja koja žene postavljaju prije nego što se odluče na ovaj korak.

Jesu li pramenovi štetni za kosu

Da, farbanje kose uvijek će je oštetiti. Ali stepen oštećenja zavisi od obima promena na kosi. Ako radite suptilne naglaske, to će biti minimalno i možda se ništa neće primjećivati, ali ako želite platinastu nijansu ili izvlačite mnogo pramenova, može doći do velike štete. Zašto? Izbjeljivač uklanja pigment s dlake, što folikule čini veoma krhkim, čineći da pramenovi izgledaju dosadno, suvo i da postanu skloni lomljenju. Morate biti svjesni da će vaša kosa biti koliko-toliko oštećena, i to je jednostavno tako.

Kako frizer može da spriječi štetu

On ne može da posvijetli kosu bez izbjeljivača (blanša), što znači da ne može da spriječi štetu, ali može da uradi sve da ona ostane u što boljem stanju tako što će u hemikalije staviti više profesionalnih proizvoda za njegu, koji zaista rade posao. Osim toga, važna je i pravilna tehnika izvođenja pramenova kako bi se spriječila neželjena šteta. Važno je da frizer redovno provjerava folije da proces izbjeljivanja ne bi trajao duže nego što je neophodno.

Kako se njegovati kod kuće

Pravilna briga o kosi s pramenovima kod kuće veoma je važna da bi se izbjeglo njeno dalje oštećenje. Ne perite je svakodnevno i što manje je tretirajte toplotom (fen, prese, figaro...). Postoje kućni tretmani za brigu o kosi s pramenovima, a najbolje je da vas frizer posavjetuje o preparatima namijenjenim za to. Oni se koriste tako što se nanesu na vlasi, da ih upiju prije šamponiranja i stavljanja regeneratora ili pakovanja, i zaista ih vrijedi koristiti.

Koliko vremena treba da prođe do sljedeće posjete frizeru

Sačekajte što je moguće duže da bi se kosa odmorila. Kod frizera bi na sljedeći tretman trebalo ići svakih osam do 12 nedjelja ako pramenove radite od korijena kose, da biste smanjili vidljivost izrastka. Ako radite ombre ili neku drugu tehniku koja ne uključuje cijelu kosu, tri, šest ili 12 mjeseci bi trebalo da bude pauza do novog tretmana, prenosi Kurir.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije