Ljepota

Koristimo ga svakodnevno, ali ne znamo šta znači parfem

Koristimo ga svakodnevno, ali ne znamo šta znači parfem
Foto: Freepik | Koristimo ga svakodnevno, ali ne znamo što znači parfem

Da li se ikada zapitali što zapravo znači riječ "parfem"?

Car Neron organizovao bi raskošna slavlja gdje bi se ružino i jasminovo ulje izlivalo u fontane, ispunjavajući vazduh mirisnim notama. Na Bliskom istoku, praksa Bakhoor - spaljivanje tamjana i dragocjenog drva kako bi se mirisom obogatila odjeća i prostor - još uvijek je dio svakodnevice, donoseći mirisni luksuz u svakom trenutku.

Porijeklo riječi parfem tako dolazi od latinskog izraza per fumum, što u prevodu znači kroz dim. Još su stari Rimljani i Arapi prije više od 2.500 godina usavršili umjetnost stvaranja i nošenja mirisa.

Ali šta nam parfem znači danas? Za mnoge od nas, on nije samo dodatak – parfem je naš lični potpis, nešto što govori ko smo i kako se želimo osjećati u svojoj koži. Svaki miris ima moć prenijeti poruku, probuditi sjećanja ili evocirati osjećaj sigurnosti i ugode.

Iako je njegov rezultat suptilan, parfem može transformisati našu svakodnevicu – jedna kap omiljenog mirisa može nas prenijeti u neko drugo vrijeme, podsjetiti na voljenu osobu ili jednostavno učiniti da se osjećamo bolje, samopouzdanije i privlačnije.

Istraživanja pokazuju kako mirisi direktno utiču na naše raspoloženje.

Topli tonovi vanilije i mošusa mogu nas umiriti, dok svježi citrusni ili cvjetni parfemi djeluju stimulišuće, podižući energiju.

Parfem je, zapravo, nevidljivi modni dodatak koji biramo jednako pažljivo kao i odjeću, jer on postaje dio nas, naše svakodnevice i načina na koji komuniciramo sa svijetom, prenosi Zadovoljna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije