Ljepota

I noktima je potrebna posebna njega tokom zime

I noktima je potrebna posebna njega tokom zime
Foto: Pexels/Designecologist Designecologist | I noktima je potrebna posebna njega tokom zime

Hladno vrijeme negativno utiče na nokte, koji postaju suvi i skloni pucanju. Potrebna im je dodatna njega, spolja i iznutra.

  • Za jačanje noktiju služe vitamini A, C i E, za njihov rast jod i vitamini grupe B, a kalcijum pomaže da budu tvrđi. U svoju prehranu uvedite namirnice koje sadrže ove hranjive supstance.
  • Sa hladnoćom redovno dolazi i avitaminoza, koja se prvenstveno odražava na stanje noktiju i kože ruku. Napravite vitaminsku kupku – pomiješajte maslinovo ili biljno ulje s malo limunovog soka te držite nokte u takvoj kupki od 10 do 15 minuta. Pravite takve kupke što češće možete, čak i nekoliko puta sedmično. Parafin je još jedno sredstvo koje odlično pomaže pri vraćanju izgubljene vlažnosti te obogaćuje nokte i kožu hranjivim supstancama.
  • Ako su lakovi koje koristite kvalitetni i u njihovom sastavu nema štetnih sastojaka, zimi nema smisla namjerno praviti pauze između lakiranja noktiju. Gotovo je obrnuto: lak će služiti kao zaštita noktima tokom hladnog perioda. Ipak, ograničite upotrebu sredstava za skidanje laka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije