Kuća i vrt

Znate li šta se dešava kada sodu bikarbonu stavite u vodokotlić?

Znate li šta se dešava kada sodu bikarbonu stavite u vodokotlić?
Foto: Unsplash | Znate li šta se dešava kada sodu bikarbonu stavite u vodokotlić?

Na portalu Family Handyman razgovarali su sa stručnjacima Džastinom Karpenterom iz Modern Maids, Rodžerom Vejkfildom s The Trades Academy o tome šta se događa kada stavite sodu bikarbonu u WC šolju.

Iako poklopac na vodokotliću sprečava da većina prašine i trunja uđe u njega, to ne znači da se tamo ne događaju drugi procesi.

S vremenom se mogu pojaviti mrlje i naslage od rđe, minerala i plijesni, a te naslage mogu doći do mehanizama za ispiranje i ubrzati njihov kvar.

Prljav vodokotlić takođe može doprinijeti prljavoj WC šolji. Budući da se šolja ispire iz rezervoara, sve što je u vodokotliću završi u šolji.

Ako se radi o buđi, ona se može razmnožiti kada je izložena svjetlu, što rezultira prljavom šoljom. Naslage takođe mogu imati neugodan miris.

"Soda bikarbona u vašem vodokotliću može pomoći u uklanjanju neugodnih mirisa u vašem WC-u", kaže Vejkfild. Karpenter dodaje da takođe može spriječiti nakupljanje kamenca i minerala.

Šta se dešava sipanjem sode bikarbone u vodokotlić?

Nećete vidjeti aktivno pjenjenje nakon što je stavite, ali prirodno smanjuje kiselost vode i uklanja neprijatne mirise.

"Soda bikarbona neutralizuje kiseline", kaže Vejkfild, "ono što ona zapravo radi jeste da uravnotežava pH u vašem vodokotliću", prenosi Jutarnji list.

To može produžiti vijek trajanja svih radnih djelova unutar WC šolje.

Da biste očistili i dezodorisali svoj rezervoar sodom bikarbonom, zatvorite ventil za dovod vode i isperite kako biste ispraznili rezervoar.

Sipajte jednu četvrtinu do pola šolje sode bikarbone u rezervoar (ne na poklopac ili ventil za punjenje) i upotrijebite čistu četku za ribanje s dugom drškom da izribate dno i stranice rezervoara. Ponovo uključite dovodni ventil i isperite, prenosi Familiy Handyman.

Šta još možete staviti u vodokotlić da bude čist?

"Možete koristiti proizvode posebno dizajnirane za ovu svrhu, kao što su tablete ili rastvori za čišćenje rezervoara", kaže Karpenter.

Redovno održavanje sirćetom takođe djeluje, prenosi Espreso.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije