Kuća i vrt

Za osam stvari u kupatilu nema mjesta, pravite grešku ako ih ne izbacite

Za osam stvari u kupatilu nema mjesta, pravite grešku ako ih ne izbacite
Foto: Pixabay | Za osam stvari u kupatilu nema mjesta, pravite grešku ako ih ne izbacite

Stručnjaci savjetuju šta ne bi trebalo da držite u kupatilu, bilo iz funkcionalnih, estetskih ili iz zdravstvenih razloga.

Prilikom uređenja enterijera mnogi teže ka savršenstvu, maštajući o savršeno funkcionalnom i besprijekorno čistom domu. Međutim, pet ili deset godina kasnije, kad se suoče s realnošću, shvate da je utisak nekih prostorija otišao u pogrešnom smjeru.

Primjera radi, tu je kupatilo, koje vremenom može početi da izgleda  prenatrpano, neuredno, a ponekad i zastarjelo. Da, svakodnevni porodični život može uzeti svoj danak, no činjenica jeste da se i neki trendovi mijenjaju, zato dizajneri izdvajaju osam stvari koje su danas višak u kupatilu, iz funkcionalnih, ali i estetskih, kao i zdravstvenih razloga.

1. Lažne biljke

Ne dovodite se u iskušenje dekorisanja vještačkim biljkama. One skupljaju prašinu i gube svoju vizuelnu privlačnost. Kupatilo je odlično mjesto za malo bujnog zelenila, pogotovo zato što će neke biljke pomoći u apsorpciji vlage i pročišćavanju vazduha. Prije nego što se odlučite za ozelenjavanje ove prostorije, svakako provjerite da li su to sorte koje će uspijevati u vlažnom okruženju prostorije. Da, prašina se može skupljati i na živim biljkama, ali barem ih možete poprskati vodom u tuš kabini, a tako ih ujedno možete i zaliti.

2. Ugaone i hidromasažne kade

Prije 30 ili 40 godina činilo se da je veće uvijek bolje. Velike kade i upečatljive ugaone ili hidromasažne kade s đakuzijem smatrale su se apsolutnim vrhuncem luksuza. Međutim, teško je protivriječiti dizajnerki Nikol Roe s Floride, koja kaže da je manje često više, barem kad je u pitanju kreiranje funkcionalnog i čistog kupatila.

"Pretjerano velike, ugradne kade s visokim rubovima koji se teško čiste postale su manje popularne zbog svoje nepraktičnosti. Često su zauzimale vrijednu kvadraturu, naročito u ugaonim prostorima, čineći kupatilo skučenim i manje funkcionalnim", rekla je za Homes & Gardens.

3. Tepisi

O ovome nema pregovaranja, tvrde dizajneri. Tepisi u kupatilu očigledni su higijenski problem i to ne samo zbog štetnog prskanja prilikom puštanja vode iz vodokotlića.

"Iako su prijatni pod nogama, tepisi nisu idealni za mokro okruženje. Mogu zadržati vlagu i bakterije, što dovodi do neugodnih mirisa i potencijalnih zdravstvenih opasnosti. Osim toga, voda može lako da procuri ispod tepiha, gdje može sakriti stara oštećenja od vode i podstaći rast buđi koji je teško otkriti i rješiti", upozorila je Nikol Roe.

4. Otvorene police

Iako se u posljednje vrijeme uzdižu otvorene police u kuhinji ili dnevnoj sobi, gdje želimo da izložimo svoje sitne dragocijenosti i lijepo posuđe, takav način skladištenja u kupatilu je problematičan. On svakako može izgledati moderno, ali u kupatilima često dovodi do neurednog izlaganja toaletnih potrepština i peškira koje je bolje držati dalje od pogleda.

Dizajnerka Eni Dauning, koja ima iskustva s dizajniranjem kupatilskog namještaja, problematičnim smatra i ormariće iznad toaletne šolje, opisujući ih klaustrofobičnim "lupkalicama za glavu".

5. Zidni radijatori i držači peškira

Dizajneri takođe savjetuju izbjegavanje zidnih držača i grijača za peškire, a umjesto njih predlažu kukice. Na njih se peškiri mogu vrlo lako objesiti pomoću tračice, a što se tiče grijanja, luksuznija opcija bila bi podno grijanje. To će pomoći da se peškiri osuše i po hladnijem vremenu.

6. Previše toaletnih potrepština

Kozmetika i toaletne potrepštine imaju rok trajanja, zato redovno provjeravajte, sortirajte i mijenjajte. Nered u toaletnim i kozmetičkim potrepštinama jedno je od područja kupatilskog bontona koje jako iznervira stručnjake. Primjera radi, za Eni su nepotrebni preterano specifični ormarići i organizatori dok Erika Džejms na svoj spisak nepotrebnih stvari stavlja držače četkica za zube i držače maramica.

7. Teške zavjese

Debele zavjese gotovo su jednako problematične kao i tepisi u kupatilu. Oni upijaju kondenzaciju, stvarajući savršeno okruženje za razvoj buđi, i vrlo brzo mogu pokazati znakove oštećenja.

8. Korpe za veš

Iako se može razumjeti praktičnost držanja korpe za veš pri ruci u kupatilu, ako pokušavate da stvorite umirujući intimni prostor, prljavu odheću najbolje je skupiti i sakriti u ugrađeni ormarić, ili sasvim izbaciti iz kupatila i staviti, po mogućnosti, u vešeraj, prenosi Superžena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije