Kuća i vrt

Uradi sam: Osvjetljenje dnevne sobe

Uradi sam: Osvjetljenje dnevne sobe
Uradi sam: Osvjetljenje dnevne sobe

Kada je riječ o osvjetljenju enterijera stana ili kuće, posebnu pažnju treba da vodimo o osvjetljenju dnevne sobe, zato što većinu vremena tokom dana provedemo u njoj.

Slike i posteri unutar dnevne sobe osvjetljavaju se niskovoltažnim lampama sa halogen-tungsten sijalicama. Ove lampe montiraju se na ram slike ili na zid pored postera, tako da svoj jarkobijeli snop svjetlosti mogu da rasipaju po čitavoj površini slike.

Biljke i skulpture unutar dnevne sobe mogu se naglasiti lampama usmjerenim nagore, tako da bacaju sjenku na zid iza predmeta, stvarajući dramatičnu siluetu osvijetljenog objekta.

Najbolje rješenje za osvjetljenje šanka je da se taj prostor osvijetli odozgo indirektnim svjetlom ili nizom usmjerenih okačenih svjetiljki, koje stvaraju osjećaj kao da "lebde" nisko iznad površine šanka.

Police sa kristalom i čašama se mogu istaći korišćenjem dva podesiva izvora osvjetljenja sa halogen-tungsten sijalicama. Položaj ovih sijalica treba da bude takav da se njihovo bijelo svjetlo prelama na kristalnim površinama, a da u isto vrijeme omoguće vidljivost radi uzimanja ili čišćenja stvari sa police.

TV i računar zahtijevaju svjetlo niskog intenziteta, koje neće imati odsjaj i neće ometati gledanje slike na njemu. Izaberite mini-reflektore ili fluorescentne izvore tako da zadovoljavaju ovaj uslov i postavite ih tako da se između njih i ekrana nalazi nekakav zaklon.

Stočići u dnevnoj sobi traže jasno i ujednačeno osvjetljenje iz izvora postavljenog direktno iznad njih. Jedno od rješenja mogu biti lusteri sa uskim abažurom ili kompatne fluorescentne sijalice smještene unutar neprovidnih cijevi koje usmjeravaju svjetlost samo u jednom pravcu. Moguće je i postaviti dvije takve svjetiljke, po jednu iznad svake polovine stola.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije