Kuća i vrt

Upotreba u kući: Lavanda - od sredstva za čišćenje i ljepotu do začina

Upotreba u kući: Lavanda - od sredstva za čišćenje i ljepotu do začina
Foto: Freepik | Upotreba u kući: Lavanda - od sredstva za čišćenje i ljepotu do začina

Stara latinska izreka kaže: "Kao što je ruža miris srca, tako je lavanda miris duše."

Primjena lavande danas je raznolika: koristi se u kozmetičkoj industriji u proizvodnji parfema, kolonjske vode i losiona, u farmaceutskoj industriji, u prehrambenoj industriji kao začin i za aromatizovanje hrane, za proizvodnju sredstava koja se koriste za osvježavanje rublja ili prostorija, za dekoraciju itd. Osim toga, zbog dokazane ljekovitosti lavanda se koristi i u medicinske svrhe, te u aromaterapiji.

U nastavku pročitajte kako ljubičastu ljepoticu koristiti u kući.

Platnene vrećice s lavandom

Vrlo su popularne vrećice lavande koje možemo staviti u garderobu, ali i ispod jastuka, kako bismo lakše utonuli u san. Možete ih napraviti sami -  platnene vrećice napunite sasušenim pupoljcima lavande.

Sirće za čišćenje

Lavanda ima prirodna antibakterijska svojstva, a sirće je odlično u čišćenju - kad ih pomiješate, napravićete eko-tečnost za čišćenje. U staklenku stavite bijelo sirće i nekoliko suvih pupoljaka lavande, te je zatvorite i ostavite da stoji do mjesec dana. Dobićete odličnu tekućinu za mirisan i uredan dom.

Lavanda u ulju za masažu

Ova divna ljubičasta biljka može biti podrška njezi kože - ulje ćete napraviti tako što u ulje badema ili jojobe dodate pupoljke lavande. Poslije nekoliko sedmica imaćete divno ulje za rituale masaže.

Kupanje

Napravite kugle za kupanje s lavandom. Naime, pomiješajte sodu bikarbonu, limunsku kiselinu, epsom so (gorka so) i osušene pupoljke lavande. Ubacite i eterično ulje lavande i vodu, dobićete smjesu za oblikovanje. Napravite kuglice i kad se osuše, koristite za kupku.

Med s lavandom

Med je odličan za čaj, kafu, ali i solo, a možemo ga mazati i na hljeb. Ima niz benefita, ali uz lavandu postaje još bolji. Kombinujte osušene pupoljke lavande i med u staklenki, ostavite da odstoji barem sedam dana, te na kraju izvadite pupoljke. Med je spreman za korištenje.

Ispiranje kose

Lavanda ima razna svojstva - antibakterijska, antigljivična i protivupalna. To znači da će spriječiti nastanak peruti, u čemu će pomoći sirće s lavandom. Pomiješajte jabukovo sirće i suve pupoljke, te nakon nekoliko sedmica ocijedite i ubacite još malo vode. Dobićete odličnu formulu za ispiranje kose i tjemena.

Svijeće

Ova biljka ima izuzetna mirisna svojstva, opušta nas i čini relaksiranima. Mirisnu svijeću možete napraviti sami - rastopite vosak, ubacite ulje od lavande, plus suve pupoljke. Stavite ih u kalupe s fitiljem i pustite da se stvrdnu.

Čaj s lavandom

Napravite klasičan čaj od kamilice ili đumbira, dodajte sušenu lavandu, te izvadite nakon 10 minuta. Dobili ste predivan čaj, koji opušta i revitalizuje tijelo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije