Kuća i vrt

Uklonite mrlje od trave koristeći uobičajeni kuhinjski sastojak

Uklonite mrlje od trave koristeći uobičajeni kuhinjski sastojak
Foto: Pixabay/Ilustracija | Uklonite mrlje od trave koristeći uobičajeni kuhinjski sastojak

Stručnjaci za čišćenje podijelili su brz način uklanjanja mrlja od trave s odjeće bez upotrebe sode bikarbone ili sirćeta.

Boravak u prirodi vrlo često rezultira mnoštvom mrlja na vašoj omiljenoj odjeći. Nema ništa gore od mrlja od trave na odjeći ili školskoj odjeći vašeg djeteta, a njihovo uklanjanje može biti težak posao.

Međutim, popularne metode uklanjanja mrlja kao što su soda bikarbona, sirće ili limun uzrokuju trajna oštećenja.

Srećom, stručnjaci za čišćenje su podijelili jednostavan trik koji vam može pomoći da uklonite mrlje od trave s odjeće prije nego što ostanu trajne.

Iznenađujuće, šećer može biti vaše tajno oružje protiv mrlja od trave. Molekularna struktura šećera može se natjecati s hlorofilom za vezivanje mjesta na pamučnim vlaknima, pomažući u uklanjanju mrlje.

Nanesite šećer na mrlju prije pranja kako biste razbili hlorofil, karotenoide i ksantofile. Za najbolje rezultate, tretirajte mrlju što je prije moguće i operite u hladnoj vodi kako biste spriječili stvrdnjavanje.

Metoda šećera je posebno efikasna na svježim mrljama i može značajno poboljšati vaše šanse za potpuno uklanjanje mrlja. Šećeru dodajte vodu da dobijete pastu i nanesite je na mrlju. Ostavite da odstoji sat vremena, a zatim operite u hladnoj vodi. prenosi RTCG.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije