Kuća i vrt

Trikovi da vam se zavjesa više ne lijepi za tijelo tokom tuširanja

Trikovi da vam se zavjesa više ne lijepi za tijelo tokom tuširanja
Foto: Pexels/Ilustracija | Trikovi da vam se zavjesa više ne lijepi za tijelo tokom tuširanja

Stati pod tuš nakon napornog radnog dana zaista je fenomenalan osjećaj, međutim, jedna stvar mogla bi vam pokvariti taj dobar osjećaj.

Koliko vam se samo puta dogodilo da vam se tuš zavjesa usred tuširanja zalijepi za tijelo, a to nije nimalo prijatno.

Kad se to dogodi, često morate jednom rukom držati tuš, a drugom se braniti od zavjese - što znači da vam nedostaje još barem jedna ruka da na miru sapunjate tijelo...

I iako često u takvim situacijama zavapimo "Zašto se to događa samo meni?!", ova pojava je česta.

Kad stanemo u kadu ili tuš kabinu i navučemo zavjesu, između našeg tijela i zavese je dovoljno prostora. Ali čim uključimo tuš, zavesa se, kao nekom magijom, prilijepi uz naše tijelo.

To ne znači da samo nemamo sreće.

Zapravo, ova pojava nema nikakve veze sa srećom, već je pojašnjava Bernoullijeva jednačina.

Riječ je o švajcarskom matematičaru, fizičaru, botaničaru, okeanografu i anatomu Danijelu Bernouliju, koji je u svojoj knjizi "Hydrodynamica" iz 1738. godine ustanovio da je pritisak manji tamo gdje je brzina tečnosti veća, a veći onde gdje je brzina manja. Na ovome se zasnivaju mnoge inžinjerske primjene i let aviona.

Mlaz vode iz tuša povećava protok vazduha, smanjujući istovremeno pritisak u prostoru za tuširanje. Kao posljedica toga, tuš zavjesa vam se zalijepi za tijelo. Uz Bernoulijevu jednačinu, efektu lijepljenja zavjese za tijelo doprinose i horizontalni vir te razlika u gustini vazduha.

Sad kad ste osvijestili teorijski uzrok neugodne situacije ispod tuša, biće vam lakše pronaći praktično rješenje.

A rješenja je više: možda najjednostavnije jeste da nabavite tuš zavjesu od težeg materijala. Usisni pritisak vira tuša preslab je da bi uticao na teže materijale. Pomoći će i to ako zavjesu ne navučete od zida do zida, već da ostavite prostora s jedne strane.

Još jedno praktično rješenje je postavljanje vakuumskih gumica na donji kraj zavjese. Dovoljno je postaviti gumice na spoljašnju stranu donjeg dijela zavjese i uz pomoć vakuuma ih pričvrstiti za unutrašnji dio kade, tako da se zavjesa ne može pomijerati nakon što je navučete.

U prodavnici možete jeftino nabaviti malene tegove za stolnjak, kojima je cilj da zadrže stolnjak na mjestu kad ručate na otvorenom i postoji opasnost da bi vam vjetar mogao promijeniti planove.

Dovoljno je nekoliko takvih tegova prikačiti za donji dio zavjese kad se tuširate i problem je riješen.

Obično svi montiraju šipku za tuš zavjesu tako da donji rub obješene zavjese završava u kadi. Napravite malo veći razmak između tijela i zavjese tako što ćete šipku montirati desetak centimetara van prostora kade, pa će zavesa u kadi završiti pod određenim uglom, prenosi B92.

Nadamo se, dovoljnim da vas zavjesa ne dodiruje za vrijeme tuširanja.

Ako vam je potrebno instant rješenje, dovoljno je da smanjite protok vode. Slabiji mlaz vode uzrokovaće i manju promjenu pritiska, što znači i veću vjerovatnoću da se tuš zavjesa neće pomijerati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije