Kuća i vrt

Trik koji pomaže da se zavjesa od tuša ne zalijepi za tijelo

Trik koji pomaže da se zavjesa od tuša ne zalijepi za tijelo
Foto: Unsplash | Trik koji pomaže da se zavjesa od tuša ne zalijepi za tijelo

Zalijepila vam se tuš zavjesa za tijelo tokom tuširanja? Ova neprijatnost može biti iritantna, ali nije bez rješenja.

Otkrijte kako jednostavne promjene mogu sprečiti ovaj čest problem.

Koliko puta vam se dogodilo da vam se tuš zavesa neprijatno zalijepi za tijelo tokom tuširanja?

U takvim trenucima često morate jednom rukom držati tuš, dok se drugom borite sa zavjesom, ostavljajući  premalo prostora da se opušteno istuširate.

Iako se možda pitate "Zašto se ovo dešava samo meni?!", ova situacija je uistinu česta.

Kada stanemo u kadu ili tuš kabinu i navučemo zavjesu, između našeg tijela i zavjese ima dovoljno prostora. Međutim, čim uključimo tuš, zavjesa se, kao magijom, prilijepi uz nas.

Ova pojava nije pitanje sreće, već se može objasniti Bernoullijevom jednačinom.

Švajcarski naučnik Danijel Bernoulli, u svojoj knjizi "Hydrodynamica" iz 1738. godine, ustanovio je da je pritisak manji gdje je brzina tečnosti veća. Kada pustite mlaz vode iz tuša, povećava se protok vazduha, što smanjuje pritisak u prostoru za tuširanje. Kao rezultat toga, tuš zavjesa se lijepi za tijelo. Osim toga, fenomenu doprinosi horizontalni vir i razlika u gustini vazduha, prenosi "B92".

S obzirom na teorijski uzrok ove neprijatnosti, lakše ćete pronaći praktična rješenja. Jedno od najjednostavnijih jeste nabaviti tuš zavjesu od težeg materijala, jer pritisak vazduha ne može uticati na teže materijale.

Takođe, ostavite malo prostora između zavjesa i zida.

Drugo rješenje je postavljanje vakuumskih gumica na donji dio zavjese. Postavite ih na spoljašnju stranu i pomoću vakuma ih pričvrstite za unutrašnjost kade, kako se zavjesa ne bi pomjerala.

U prodavnicama možete lako pronaći malene tegove za stolnjake koji su dizajnirani da ih zadrže na mjestu prilikom ručavanja na otvorenom. Dovoljno je nekoliko takvih tegova prikačiti za donji dio zavjese tokom tuširanja kako biste rješili problem.

Obično se šipka za tuš zavjesu montira tako da donji dio zavjese završava u kadi. Da biste napravili veći razmak između tijela i zavjese, montirajte šipku desetak centimetara iznad ivice kade. Time će zavjesa biti pod određenim uglom, što bi trebalo spriječiti njeno dodirivanje.

Ako tražite brzo rješenje, jednostavno smanjite protok vode. Slabiji mlaz će rezultirati manjim promjenama pritiska, čime se povećava vjerovatnoća da zavjesa ostane na svom mjestu, prenosi Informer.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije