Kuća i vrt

Tepisi za toplinu doma

Tepisi za toplinu doma
Tepisi za toplinu doma

Da bi podna površina vašeg doma bila što ugodnija i toplija, postavite tepihe koji mogu zauzimati kompletnu površinu poda ili dekorisati zone koje želite naglasiti.

Trpezarija i dnevni boravak idealni su prostori za isticanje tepiha i naglašavanje topline doma. Iako se trendovi u uređenju mijenjaju, tepisi uvijek imaju značajnu ulogu u kreiranju podnih površina. Svojim bojama, oblicima i materijalima aktivno učestvuju u stvaranju ugođaja stambenih i poslovnih prostora. Premda savremeni trendovi maksimalno oslobađaju podnu površinu i naglašavaju materijale podnih obloga, najčešće drveta ili kamena, oslobađaju i pozicije u prostoru kojima će tepisi dati poseban značaj i naglasak.

Tepisi mogu biti ručne ili mašinske izrade. Ručno izrađeni tepisi imaju visoku cijenu zbog dugotrajnosti izrade i ručnih tehnika koje se primjenjuju. Njihova prednost je kvalitet i finoća izrade, te mogućnost kombinovanja različitih prirodnih materijala i nijansi boja. U nekim zemljama, poput Irana, tepisi imaju posebnu vrijednost, a ona im raste sa godinama starosti.

Mašinom izrađeni tepisi popularni su zbog povoljnijih cijena, te atraktivnog dizajna i oblika. Savremene tehnologije izrade tepiha učinile su ih kvalitetnijim. Ovakva izrada tepiha nudi brojne kombinacije materijala, boja i oblika.

Tepisi se izrađuju od prirodnih ili vještačkih materijala. Najčešće korišteni prirodni materijali su vuna, svila i koža.  Vještački materijali za izradu tepiha su akril, polipropilen ili poliamid. Postavljaju se na podlogu koja je najčešće od pamuka, svile ili jute. Tepisi se izrađuju u tehnici velur, u kojoj su očice odrezane na željenu dužinu radi postizanja mekoće u kojoj očica ostaje cjelovita. Tehnika izrade određuje mekoću i visinu gornjeg dijela tepiha, tzv. flora.

Zavisno od uzoraka, tepisi se dijele na tradicionalne tj. klasične i moderne. Ručno izrađeni tepisi najčešće imaju tradicionalne uzorke i motive, a mašinski moderne, apstraktne, cvjetne ili geometrijske.

Tepisi se najčešće postavljaju na manje površine ispod trpezarijskog stola, klub-stolića u dnevnom boravku, u dječje sobe, te u formi sagova u komunikacijske zone ili spavaću sobu pored kreveta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije