Kuća i vrt

Stručnjaci objasnili kako se grijati uz minimalne troškove

Stručnjaci objasnili kako se grijati uz minimalne troškove
Foto: Pixabay | Stručnjaci objasnili kako se grijati uz minimalne troškove

S dolaskom septembra, jesen polako preuzima primat, a poslije visokih temperatura nastupile su znatno niže.

Kako se živa spušta, mnogi su krenuli za termostatom da uključe grijanje, ali, prema savjetu stručnjaka za vodoinstalacije, još nije vreme za to.

David Doran iz kompanije "Blackstone Plumbing & Heating Ltd", u sklopu istraživanja kompanije Yell, sugeriše da lagani osećaj hladnoće nije dovoljan razlog za paljenje grijanja, piše Metro.

Preporučuje da pričekate dok unutrašnja temperatura ne padne ispod 18 stepeni. Za starije osobe ili one osjetljivog zdravlja, preporučuje se održavanje temperature oko 20 stepeni, s tim da je najčešće potrebnogrijanje uključiti početkom do sredine oktobra.

Još jedna česta zabluda u vezi sa grijanjem je da je energetski efikasnije držati centralno grijanje stalno uključeno na nižoj temperaturi. David objašnjava da je zapravo efikasnije grijati kuću samo kada je potrebno. Pametni termostati i mjerači vremena mogu pomoći u održavanju prijatne temperature uz manju potrošnju energije.

Takođe, podizanje temperature na termostatu neće brže zagrijati vau kuću, samo će povećati potrošnju energije. Optimalno je postaviti termostat između 18 i 21 stepen za najbolju ravnotežu između udobnosti i efikasnosti.

Davidov savjet za noćno grijanje je jednostavan: ne ostavljajte ga uključenim. Umjesto toga, preporučuje smanjivanje termostata ili korišćenje toplije odeće kako biste uštedeli energiju. Ako imate termostatske ventile na radijatorima, preporučuje podešavanje temperature zavisno od prostorije. Tako, na primer, možete da smanjite grijanje u prostorijama koje se manje koriste, što će vam pomoći da uštedite energiju i novac, prenosi Nova.rs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije