Kuća i vrt

Pet ključnih savjeta za održavanje grijnog sistema u kući

Pet ključnih savjeta za održavanje grijnog sistema u kući
Foto: Freepik | Pet ključnih savjeta za održavanje grijnog sistema u kući

Dolaze nam sve hladniji dani, radijatori će nam biti uključeni svakoga dana, a zvanično je i počela nova grijna sezona. S obzirom na to da je grijanje domova sve skuplje, imperativ je da grijne sisteme u stanovima i kućama učinimo što efikasnijim.

Pripremanje doma za zimu se možda čini kao jednostavan zadatak, ali mali je broj ljudi koji održava radijatore spremnim za narednu grijnu sezonu. Provjera kotlova i radijatora ne samo što može prevenirati oštećenja, već može uštediti dosta novca u smislu da za topliji dom moramo da izdvajamo manje sredstava.

Mnogo toga, što se održavanja tiče, možete učiniti sami, provjeriti kotlove i radijatore, prije nego što temperatura značajno padne.

Provjera je još važnija za one koji koriste starije sisteme, instalirane prije više od 10 godina. Savremeni radijatori mogu biti i do 50 odsto ekonomičniji od onih od prije 20 godina, pa je od suštinske važnosti da se ovi vremešniji održavaju s više pažnje. Naravno, sve to će se vratiti kroz niže račune za grijanje.

Evo pet savjeta kako da održavate sistem grijanja u vašem domu "zdravim":

Uključite grijanje svakih nekoliko sedmica

Neaktivni radijatori mogu izazvati skupljanje prljavštine i zarobljenog vazduha, što ograničava protok toplote kroz cijevi.

Kotao koji se ne koristi može da se pokvari a da niste toga ni svjesni, pa je testiranje s vremena na vrijeme ili povremena upotreba od ključnog značaja za očuvanje sistema kada dođe zima.

Šta kažu stručnjaci? Uključujte grijanje na 10 minuta svakih nekoliko sedmica, kako biste omogućili da se hidraulične komponente sistema aktiviraju, što će pomoći efikasnosti kotla, sprečavajući nepredviđene probleme kada vrijeme počne da se mijenja.

Otvorite ventile

Savremeni termostatski radijatorski ventili pomažu u kontroli temperature u svakoj prostoriji posebno. Kako toplo vrijeme smjenjuje zimsku hladnoću, ovi ventili se obično postavljaju na "zatvoreno" na duži period. Ako se zadrže predugo u ovoj poziciji, oni se mogu zaglaviti, ostavljajući nas u "ljetnjem režimu" duže nego što smo to namjeravali.

Najbolje je otvoriti ventile do punog kapaciteta dok kotao nije uključen, da se ne bi zaglavili.

Ako ovo praktikujete, ne samo da ćete moći da koristite grijanje onako kako želite, već će otvaranje ventila spriječiti potrebu za pozivanjem vodoinstalatera da bi isprao sistem, što naravno povlači izvjesne (nepredviđene) troškove.

Ispuštanje vazduha iz radijatora

Najbolje vrijeme da se ovo uradi je kada ih ne koristite. Na ovaj način ćete izbaciti vazdušne džepove koji mogu biti u sistemu i spriječiti ih da ulaze u kotao ili toplotnu pumpu, što može izazvati začepljenje ili prekomjerno zagrijavanje.

Ukoliko se ne ispušta vazduh iz radijatora, to može prouzrokovati unutrašnju koroziju i oštećivanje dijelova povezanih s kotlom.

Provjerite da li ima mulja

Formiranje naslaga mulja u radijatoru je uobičajeno ako ostanu netaknuti duže vrijeme. Jedan od simptoma ovog problema je kada su radijatori hladni na dnu.

Da biste to riješili morate isprati radijator, i to tako što ćete ga isprazniti, a zatim ukloniti sa zida. Kada to uradite, pričvrstite crijevo na otvor radijatorskog ventila i pustite najsnažniji mogući mlaz vode da bi se isprala prljavština. Kada voda bez zastoja protiče, znači da je problem riješen, tako da možete vratiti radijator na svoje mjesto.

Dodajte inhibitor korozije

Dodavanje inhibitora korozije može spriječiti stvaranje rđe i potencijalno začepljenje i ugrožavanje efikasnosti radijatora. Voda se ne miješa dobro s metalom, pa je prirodno da će isključeni radijatori korodirati iznutra ukoliko nešto ne preduzmemo.

Inhibitor korozije je hemikalija koja razlaže nagomilani mulj i rđu, te na taj način uklanja začepljenja.

Ovo rješenje će omogućiti efikasan rad sistema i produžiće vijek trajanja radijatora, što na dugoročnom planu štedi novac.

Dobro poznavanje vašeg sistema grijanja, omogućiće vam da ostanete na visini zadatka kada je o održavanju riječ, a to je od vitalnog značaja za sprečavanje problema, što za krajnji rezultat ima manji odliv novca iz novčanika.

Ako se ne osjećate kompetentnim ili sigurnim u svoje vještine, najbolje je da se obratite kvalifikovanom stručnjaku, koji će spriječiti nepredviđene probleme tokom zimskih mjeseci, prenosi Superžena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije