Kuća i vrt

Dizajn sedamdesetih: "Potopljene sofe" novi-stari trend uređenja enterijera

Dizajn sedamdesetih: "Potopljene sofe" novi-stari trend uređenja enterijera
Foto: Wikipedia.org/Balthazar Korab | Dizajn sedamdesetih: "Potopljene sofe" novi-stari trend uređenja enterijera

Cikličnost trendova je konstanta, a u posljednje vrijeme sve više smo svjedoci miješanju različitih stilova, era i estetika.

Popularnost vintage komada manifestuje se kroz potpuno novu estetiku koja pomiruje aktuelnost i već oprobana dizajnerska rješenja, a očekivani rezultat je šik enterijer koji odiše osobnošću.

Mnogo toga što danas smatramo aktuelnim i trendovskim zapravo je imalo svoj veliki zamah u prošlim decenijama.

Kupaonički namještaj u boji, stakleni blokovi, drveni paneli, "mid-century modern" stil, te uopšteno namještaj i detalji inspirisani dizajnom sedamdesetih poput flowerpot lampi koje su obilježile ovu godinu, samo su djelić vintage opsesije u uređenju enterijera. Većinu vremena trendove iz ovog perioda i recimo osamdesetih godina smatramo zastarjelim, a "traume" iz socijalističkih enterijera za mnoge su još svježe da bi se ponovno upustili u njihovo kombinovanje u enterijeru u 2024. godini.

Međutim, s vremena na vrijeme pojave se koncepti koji iznova oduševe izgledom, funkcionalnom komponentom i načinom na koji manipulišu proporcijama prostora.

Jedno od takvih istaknutih obilježja dizajna iz 1960-ih i 1970-ih, o kojem su počeli pisati specijalizovani magazini i pričati dizajneri enterijera, jesu - conversation pits. Drugim riječima, radi se o "potopljenim sofama", spuštenom dijelu dnevnog boravka u kojem je kreiran jedinstven prostor kojem je cilj da zbliži ljude i stvori oazu za razgovore.

Sedamdesetih godina u modernističkom stilu često su građene jednoetažne kuće, pa je imalo smisla koristiti male promjene u nivoima za stvaranje različitih zona u prostoru.

Poznati primjeri uključuju "Milerovu kuću", koju je projektovao arhitekta Ero Sarinen za filantropa Irvina Milera i njegovu porodicu. Još jedan primjer je penthaus Dona Drapera u "Mad Menu" i set penthausa Vilarda Vajta u filmu "Diamonds" iz serijala ostvarenja o Džejmsu Bondu.

U današnjim okvirima arhitekture i dizajna, ovaj izgled može se postići takozvanim ugradbenim sofama, koje mogu dobro izgledati i u malim prostorima, gdje mogu biti povezane s dodatnim prostorom za spremanje, odnosno predstavljati multifunkcionalne komade namještaja.

Posebnost "conversation pit" koncepta je kreiranje posebnog mjesta za druženje koje podstiče na konverzaciju, razmišljanje i kvalitetnije provođenje slobodnog vremena, a takva ideja uklapa se i u analogne enterijere.

Uz to, ovo je definitivno dizajnersko rješenje koje bi moglo biti izvrsno za vanjske prostore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije