Kuća i vrt

Četiri razloga zašto fikusu iznenada opada lišće

Četiri razloga zašto fikusu iznenada opada lišće
Foto: Pixabay | Četiri razloga zašto fikusu iznenada opada lišće

Postoji dobar razlog zašto je drugo ime za drvo fikusa "plačuća smokva". To je zato što ako ga imate, prije ili kasnije će vas rasplakati.

Ako volite ovu biljku i imate stablo fikusa zdravog izgleda u dnevnoj sobi nije neočekivano da ćete iz čista mira naći polovinu listova na podu.

Zašto?

Jer od svih sobnih biljaka koje ste mogli da odaberete, fikus je vjerovatno najprobirljivija biljka. Evo četiri uobičajena razloga zašto fikusu opada lišće.

1. Kupili ste ga u stakleniku i donijeli kući. Drvo fikusa ne voli promjene. Ako su u vašoj kući slabija svjetlost i niža vlažnost nego u stakleniku ovi novi uslovi su neprijatni za biljku. Dakle, u napadu adaptacije, opašće lišće.

2. Držali ste ga neko vrijeme u jednoj prostoriji, a onda ste ga premjestili negdje drugo. Drvo odmah primijeti različitu svjetlost i temperaturu i reaguje.

3. Pustite da se osuši. Ova biljka voli vlažno zemljište koje dobro drenira. Ako se zemlja previše osuši, opada lišće, obično dok je još zeleno.

4. Pretjerali ste sa zalivanjem. Kada se to dogodi, listovi često požute i opadaju.

Najlakše rješenje za ovakvo bolesno drvo fikusa je da ga izbacite i zamijenite nekim od njegovih srodnika koji se lako uzgajaju, poput smokve, kaučuka ili banane- list smokve, piše Southern Living.

Inače, opadanje lišća ne znači da će biljka umrijeti. Ako ispunite njegove zahtjeve i date mu vremena da se prilagodi novoj lokaciji, uslijediće obnova i rast, prenosi Politikin magazin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije