Kuća i vrt

Biljke za laku noć

Biljke za laku noć
Foto: Freepik | Biljke za laku noć

Svaki prostor izgleda ljepše kada je obogaćen zelenim biljkama, pa tako i spavaća soba. Tu je preporučljivo staviti zelenilo koje vam neće oduzimati kiseonik noću, koje neće skupljati prašinu, a koje će, prema mišljenju stručnjaka, poboljšati vaš san.

Stručnjaci tvrde da određene biljke u zatvorenom prostoru imaju blagotvorne efekte kako na fizičko, tako i na mentalno zdravlje.

Prva biljka koju bi trebalo da stavite u spavaću sobu za dobar san je - lavanda.

Lavanda je poznata po svojim umirujućim svojstvima i često se koristi u spa centima. Pored kreveta možete staviti kesicu sa sušenom lavandom, a možete unijeti i saksiju sa živom biljkom.

Cvijet ove mediteranske biljke se dodaje mnogim lijekovima protiv stresa i nesanice, a prostor ispunjava sobu jedinstvenim opuštajućim mirisom.

Još jedna biljka koju treba da stavite u spavaću sobu je spatifilum.

Spatifilum pomaže u poboljšanju sna. Filtrira vazduh u zatvorenom prostoru i povećava vlažnost, što pomaže da lakše dišemo. Cvjetovi spatifiluma upijaju buđi koje se prenose vazduhom, a koji mogu biti alergeni - kažu stručnjaci, dodajući da spatifilum u spavaćoj sobi pomaže da se probudite odmorniji.

Biljku treba držati dalje od direktne sunčeve svjetlosti i redovno zalivati, održavajući zemlju vlažnom.

Biljka koja pruža kvalitetan san je sanseverija. To je sobno cvijeće iz porodice asparagusa sa dugim i izduženim listovima, pa se naziva i sabljica.

Sanseverija je poznata po svojoj sposobnosti da apsorbuje toksine i pretvara ugljen-dioksid u kiseonik čak i noću (većina biljaka to radi samo tokom dana). Sve ovo doprinosi brzom uspavljivanju i kvalitetnom, čvrstom snu.

Povećan nivo kiseonika je koristan i za mentalno zdravlje, jer povećava energiju i poboljšava raspoloženje.

Sanseverija je prilično laka za održavanje, treba je zalivati samo jednom u nekoliko sedmica, kada se zemlja potpuno osuši. Važno je uzeti u obzir i da ovaj cvijet voli indirektno svjetlo.

Gardenija i jasmin su biljke koje imaju predivan miris, koji vam može pomoći da se opustite i lakše zaspite.

Neka istraživanja su pokazala da umirujući miris gardenije smanjuje anksioznost i ima sličan efekat kao tablete za spavanje.

Studije su pokazale da miris jasmina može da poboljša kvalitet sna i da ima sedativni učinak.

Engleski bršljan je još jedna biljka odlična za pročišćavanje vazduha. Uklanja toksine i stvara opuštajuću atmosferu za spavanje, prenosi "Politikin magazin".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije