Kuća i vrt

Ako želite da vam ljubičice cvjetaju ljepše nego ikad, obvezno probajte ovaj trik

Ako želite da vam ljubičice cvjetaju ljepše nego ikad, obvezno probajte ovaj trik
Foto: Pixabay | Ako želite da vam ljubičice cvjetaju ljepše nego ikad, obvezno probajte ovaj trik

Stižu hladniji mjeseci, ali to nikako ne znači da ne možemo uživati u rascvjetanom cvijeću jer postoje biljke koje uz pravilnu njegu mogu blistati cijelu jesen, ali i zimu. A među njima su i mnogima drage ljubičice.

Afričke ljubičice vrlo su zahvalan cvijet koji naše prozore i domove može krasiti čak i onda kada ostalo cvijeće miruje jer su vrlo prilagodljive svim temperaturama, a briga o njima nije komplikovana, potrebna je samo odgovarajuća količina zalivanja, i to vodom sobne temperature, te ne previše sunčeve svjetlosti.

Naravno, kvalitetna pomoć u obliku gnojiva svakom cvijetu dobro dođe, a najbolja je ona od prirodnih sastojaka.

S ljuskama jajeta, zelenim čajem, korom banane i talogom kafe kao izvrsnim pomagačima cvjetanja orhideja i ljubičica već smo vas upoznali, pa zamislite onda koliko je tek moćna kombinacija tih sastojaka. Upravo takav odličan recept za prirodno gnojivo za afričke ljubičice slijedi u nastavku.

Kako napraviti prirodno gnojivo za ljubičice?

Nasjeckane kore banane, talog kafe, ostatke iz vrećica zelenog čaja i zdrobljene ljuske jajeta ubacite u veliku staklenu posudu pa do vrha nalijte vodu. Ostatke ne morate tačno vagati, ali neka svega bude podjednako. Bitno je da je omjer vode i ostataka 1:10, a količina mješavine može zavisiti o posudi koju imate te količini biljaka koje ćete tretirati.

Zatvorite i dobro protresite smjesu jednom dnevno tokom sedam dana. Nakon sedam dana procijedite tekućinu i dobili ste efikasno prirodno gnojivo koje sada pri svakom korištenju razrijedite običnom vodom u omjeru 1:10.

Tom mješavinom prskajte ili njome zalijte dva do tri puta mjesečno, po potrebi i češće, svoje ljubičice, i to ujutro ili naveče. Ni orhideje se neće buniti ako malo dodate i njima, prenosi Zadovoljna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije