Hrana i piće

Zaboravljena voćka osvanula na pijaci u Šibeniku: "Nekada je bila hrana i lijek"

Zaboravljena voćka osvanula na pijaci u Šibeniku: "Nekada je bila hrana i lijek"
Foto: Rasadnik "Dar prirode"/Facebook | Zaboravljena voćka osvanula na pijaci u Šibeniku: "Nekada je bila hrana i lijek"

Nekada je bila i hrana i lijek, a danas je gotovo zaboravljena. Toliko da oni koji naiđu na tezgu Šibeničanke Zdenke Sučić pitaju – a što je to?

Izgledaju ko male, sitne jabučice, ali nisu, nego su oskoruše, latinskim imenom Sorbus Domestica, koje se kod nje mogu nabaviti po cijeni od četiri evra za kilogram.

Riječ je o pravom biljnom i ekološkom dragulju, voću koje je samoniklo, čije su sjeme donijele ptice, pa je ono nakon toga u čistom podneblju Mirlović Zagore isklijalo, raslo i na kraju i – rodilo. Zdenka ima svega nekoliko stabala, koje (najviše) rađaju svake druge godine, prenosi Slobodna dalmacija.

“Riječ je o voćkici koja je tvrda, oporita, koja šta bi mi rekli ‘kupi usta‘, jer je trpka dok ne sazori, odnosno dok se ne ‘umedi‘. Stari su je ljudi držali u suhom žitu, dok ne sazrije, pa su svaki dan izabirali po koju, koja bi sazorila nakon branja, postala slatka i mekana. U stara bi se vremena sušila i nizala na nizac, pa bi se onda od nje kuhao čaj, koji je služio kao lijek protiv želučanih tegoba i proljeva”, priča Zdenka, čije riječi potvrđuje i dostupna literatura, prenosi Slobodna Dalmacija.

Oskoruša je nekad bila toliko važna i ljekovita da je njenu sadnju na okućnici propisivala i carica Marija Tereza. Oskoruša brzo raste, nema prirodnih neprijatelja pa ne zahtijeva gotovo nikakvu pažnju ni tretiranje inskticidima i pesticidima, a ima i vrlo iskoristivo i tvrdo drvo, od kojeg su se izrađivali i mjerni instrumenti, zupčanici za mlinove i preše za grožđe.

Zdenka priča da se oskoruša može koristiti i za pripremu ljekovitih likera i rakija, isto kao i drenjina, koje takođe ima u ponudi ovih jesenjih dana.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije