Hrana i piće

Uz ova četiri načina zamrznite i čuvate paradajz

Uz ova četiri načina zamrznite i čuvate paradajz
Foto: Freepik | Uz ova četiri načina zamrznite i čuvate paradajz

Zamrzavanje paradajza je vrlo praktično za one koji imaju veće količine ovog povrća, a nemaju kada da ga pojedu ili termički obrade u sok, salsu ili neku drugu zimnicu.

Kao i za one koji su zbog velikih vrućina izbjegavali kuvanje soka usred ljeta, pa su taj posao ostavili za hladnije dane.

Šta se gubi zamrzavanjem?

On gubi neke nutrijente, ali zadržava većinu korisnih sastojaka. Na primker, gubi dio C vitamina, ali zadržava likopen, antioksidans koji se čak bolje apsorbuje u organizam kada je termički obrađen - kuvanjem ili dinstanjem. Osim toga, ostaju i vlakna i minerali kao što su kalijum, magnezijum i kalcijum.

S obzirom da je pun vode, zamrzavanje dovodi do promiene teksture ploda zbog pucanja ćelijskih zidova što znači da će, kada se odmrzne, biti kašast, ali i dalje iskoristiv za mnoga jela kao što su supe, umaci, sataraš.

Iz iskustva znamo da i odmrznut imaju onaj specifičan miris, ali priznajemo, tekstura se značajno mijenja.

Evo četiri načina kako ga zamrznuti

1. Zamrzavanje cijelih

Ovaj način možete koristiti ako imate manje plodove ili čeri paradjz i dovoljno mjesta u zamrzivaču. Kasnije ga možete koristiti za sve namjene. Možete ih prvo blanširati da biste uklonili kožicu iako, ona će se vrlo lako skinuti nakon odmrzavanja. Važno je da ih u kesice ne stavite dok su svježe jer će se zalijepiti, pa će kasnije biti teško rukovati s njima.

Prvo ih operite, osušite i stavite na neki tanjir, lim i sl. pa stavite u zamrzivač na nekoliko sati. Nakon toga ih izvadite i prebacite u kesicu.

2. Nasjeckan

Ako želite da skratite vrijeme pripreme obroka, najbolje je nasjeći plodove na željenu veličinu - sitnije za umake, krupnije za staraš i sl. Nakon toga ih zamrznite na isti način kao cijele, a onda prebacite u kesice.

3. U obliku pirea

U slučaju da nemate dovoljnu količinu za kuvanje soka ili pirea koji biste čuvali u špajzu, paradajz možete izblendati, sipati u posudice za led, manje plastične posude ili kesicu, pa ih koristiti po potrebi.

4. Pečen

Možete ih zamrznuti i pečene. Ako su manji, dovoljno je da ih prepolovite, a veće isjecite na deblje kriške. Stavite ih na lim za pečenje, posolite i prelijte uljem. Pecite ih na 180°C dok ne omekšaju, oko 20-30 minuta. Nakon hlađenja ih stavite u plastične posude ili kesice.

Savjeti i preporuke

Čitav paradajz, komadiće i pire ne morate odmrzavati prije korišćenja nego ih odmah ubacite u jelo.Računajte na to da je zamrznut paradajz već omekšao, pa će im trebati kraće vrijeme termičke obrade.

Preporuka je da se potroše do šest meseci, a najkasnije do godinu dana, jer vremenom gube ukus, prenosi Agroklub.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije