Hrana i piće

Sezona zimnice: Uz ove savjete prepoznajte kupus "pun hemije"

Sezona zimnice: Uz ove savjete prepoznajte kupus "pun hemije"
Foto: Pixabay | Sezona zimnice: Uz ove savjete prepoznajte kupus "pun hemije"

Evo nekoliko jednostavnih trikova koji će vam pomoći da prepoznate glavicu kupusa koja je "puna hemije".

Kada biramo povrće, često se pitamo kako izabrati ono koje je prirodno i zdravo. Kupus važi za najpopularnije povrće, a može biti podložan raznim hemijskim tretmanima.

Evo nekoliko jednostavnih trikova koji će vam pomoći da prepoznate glavicu kupusa koja je hemijski tretirana.

1. Izgled i boja

Prva stvar na koju treba obratiti pažnju je izgled kupusa. Prirodni kupus obično ima ujednačenu boju i teksturu. Ako primijetite da glavica ima neobične mrlje, sjaj ili je previše svijetla, to može biti znak da je tretirana hemijskim sredstvima.

2. Miris

Uzmite kupus u ruke i pomirišite ga. Prirodni kupus ima blag, svjež miris. Ako osjećate jak hemijski miris ili neku neugodnu aromu, vjerovatno se radi o povrću koje je tretirano pesticidima ili drugim hemikalijama.

3. Listovi

Provjerite listove kupusa. Ako su listovi previše čvrsti i hrskavi, to može značiti da je kupus uzgajan uz pomoć hemijskih aditiva. Prirodni kupus ima meke, ali čvrste listove koji su lako savitljivi.

4. Cijene i porijeklo

Kupus koji dolazi iz lokalne proizvodnje često je zdraviji i manje tretiran hemijom. Obratite pažnju na cijene, a ako je kupus previše jeftin, postavite pitanje o kvalitetu. Kupovina na pijacama ili direktno od farmera može biti bolja opcija.

5. Vrijeme i sezona

Kupus ima svoju sezonu rasta. Ako ga nalazite van sezone, postoji mogućnost da je uzgajan u vještačkim uslovima, što može uključivati hemikalije. Uvijek je najbolje kupovati povrće u skladu sa sezonom, prenosi Najžena.alo.rs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije