Hrana i piće

Rapsodija ukusa: Mafini od bundeve i sira savršen jesenji desert

Rapsodija ukusa: Mafini od bundeve i sira savršen jesenji desert
Foto: Kitchen by the Sea | Rapsodija ukusa: Mafini od bundeve i sira savršen jesenji desert

Jesen je zvanično počela, a kao zaštitni znak ovog godišnjeg doba izdvaja se bundeva. Pored raskošnih oblika, boja i veličina, bundeve donose i bogat i baršunast ukus te svako jelo od ove namirnice donosi rapsodiju ukusa.

Bundeva je dostupna od avgusta do marta, ali je najukusnija u jesen jer upravo tada ima najvišu koncentraciju hranjivih materija: s pravom nosi titulu kraljice jeseni, bogata je antioksidansima, karotenom i vitaminima.

Bundeva je jednostavna za pripremu, a njen specifičan ukus se lako uklapa u sve vrste jela od slanog do slatkog spektra.

Ultimativni jesenji desert koji će obilježiti nadolazeću sezonu i zadovoljiti nepca najvećih gurmana definitivno su mafini s punjenjem od krem sira i vanilije. Fantastična kombinacija tijesta na bazi bundeve sa sirom i vanilijom zadovoljiće i najzahtjevnije sladokusce, a iako nije tajna da su sir i bundeva dobra kombinacija vanilija će dati novu notu i pečat ovoj poslastici.

Recept svakako treba sačuvati jer ćete mu se bez sumnje vratiti, pogotovo zato što su ovi mafini vrlo jednostavni za pripremu. 

 

Sastojci:

420 g brašna

400 g šećera

1,5 kašičice cimeta

1 kašičica mljevenog muškatnog oraščića

3/4 kašičice mljevenog đumbira

1/4 kašičice mljevenog klinčića

1/2 kašičice mljevenog kardamoma

2 kašičice sode bikarbone

2 kašičice soli

200 ml biljnog ulja

170 ml vode

4 jaja

2 kašike pirea od bundeve

230 g omekšalog krem sira

120 g šećera u prahu

1 kašičica ekstrakta vanilije

sjemenke bundeve po želji

Priprema:

Za tijesto prosijte brašno, šećer, sve začine, sodu bikarbonu i so, pa umiješajte jaja, ulje i vodu dok se ne sjedine. Toj smjesi dodajte pire od bundeve, promiješajte i ostavite sa strane. Pripremite nadjev od krem sira tako što ćete u manju zdjelu dodati omekšali krem sir, šećer u prahu i vaniliju. Miješajte kašikom dok se smjesa ne ujednači. Obložite 24 kalupa za mafine papirnatim korpicama. Sipajte tijesto u kalupe za mafine tako što ćete napuniti tri četvrtine kalupa. Nakon što su svi kalupi napunjeni, u sredinu stavite dvije kašičice smjese od krem sira. Po vrhu pospite sjemenke bundeve i pecite 20 minuta u rerni zagrijanoj na 180 stepeni.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije