Hrana i piće

Pripremite galete sa paradajzom, ukusan ljetni obrok

Pripremite galete sa paradajzom, ukusan ljetni obrok
Foto: www.howsweeteats.com | Pripremite galete sa paradajzom, ukusan ljetni obrok

Paradajz i ljeto su neraskidiv spoj. Ove sočne crvene plodove najčešće pripremamo kao salatu, a s obzirom na broj vrsta koje postoje svestran su izbor i za pripremu mnogih jela, a jedno od njih su i galete sa paradajzom.

Galete su jednostavna francuska rustikalna pita koja se sastoji samo od tijesta i nadjeva.

Ovo jelo može se pripremati u slanoj i slatkoj verziji, a u proljeće i ljeto je popularan odabir za brzi ručak upravo zbog količine voća i povrća koji nam stoje na raspolaganju.

Za galete vam ne treba nikakav kalup ni posebna vještina oblikovanja tijesta pa je jelo idealno čak i za početnike u kuhinji, te sve one koji tokom ljetnih dana ne žele provoditi previše vremena spremajući hranu.

Sastojci:

5 paradajza (volovsko srce)

2 kašike senfa

1 kašike krema od bijelog luka

pakovanje lisnatog tijesta

1 kašika svježe majčine dušice

2 kašike svježeg bosiljka

so po ukusu

svježe mljeveni crni biber po ukusu

 

Priprema:

Paradajz narežite na kriške, stavite na kuhinjsku krpu i posolite. Ostavite ih da odstoje oko 30 minuta kako bi otpustile višak vode. Nakon 30 minuta stavite drugu kuhinjsku krpu na paradajz i nježno pritisnite da uklonite preostalu vlagu.

Zagrijte rernu na 200 stepeni. Lisnato tijesto razvaljajte na pleh obložen pek-papirom. Ravnomjerno rasporedite senf po sredini lisnatog tijesta, ostavljajući ivicu praznu. Zatim rasporedite i kremu od bijelog luka vrhom sloja senfa. Poslažite paradajz preko senfa i kreme od bijelog luka u kružnom uzorku tako da se malo preklapaju.

Lisnato tijesto nježno preklopite preko vanjske ivice kriški paradajza, stvarajući rustikalni obrub. Središte galete treba ostati izloženo. Svježi mljeveni biber pospite na ivice lisnatog tijesta i stavite galete u prethodno zagrijanu rernu i pecite 30 do 35 minuta, ili dok tijesto ne porumeni i postane hrskavo.

Izvadite galete iz rerne i ostavite da se ohlade nekoliko minuta prije rezanja. Poslužite toplo, a prije toga, ako želite, dodajte listove svježeg timijana i bosiljka po paradajzu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije