Hrana i piće

Mekano i ukusno pecivo: Pripremite kroasan sa kremom od badema

Mekano i ukusno pecivo: Pripremite kroasan sa kremom od badema
Foto: www.goodlifeeats.com | Mekano i ukusno pecivo: Pripremite kroasan sa kremom od badema

Za kroasan su se, od njegovog nastanka do danas, koristile najbolje i najkvalitetnije namirnice, kako bi dobio savršen ukus, izgled i miris. Tekstura tijesta, kvalitet brašna, jaja, maslac, šećer, punjenje... Sve ovo ga čini posebnim i neodoljivim.

Francuzi imaju posebnu kulturu konzumiranja kroasana. Ali, važno je napomenuti da kroasan nije izum francuskih pekara, niti mu je zemlja porijekla Francuska. Da se kroasan ušunjao na mala vrata u Francusku kulturu, to je svakako neosporno, ali zemlja porijekla zapravo je Austrija.

Sama riječ kroasan jeste francuskog porijekla i u prevodu znači polumjesec. Ovo mekano i ukusno pecivo pravi se od posebne vrste tijesta. Nekada su se pravili uglavnom prazni, ali od trenutka kada kroasan postaje nacionalni francuski proizvod, početkom dvadesetog vijeka, tačnije 1920. godine, pa do danas, doživio je i preživio mnoge promjene - u osnovi je i dalje tradicionalno tijesto, ali su ukusi i punjenja različiti. Puni se čokoladom, marmeladom, vanilijom, orasima, makom, suvim voćem, aromatičnim travama, sirom, mesom...

A sada je društvene mreže preplavio recept za kroasane punjene kremom od badema koji predstavljaju pravu simfoniju ukusa, a idealni su za doručak, užinu ili kao poslastica uz popodnevnu kafu.

Recept

Sastojci:

Šećerni sirup:

50 g šećera

60 ml vode

1 kašičica ekstrakta vanilije

Krema od badema:

95 g bademovog brašna

1 kašika oštrog brašna

1 kašičica soli

115 g maslaca

115 g šećera u prahu

1 jaje

1 kašičica ekstrakta badema 

Ostalo:

kroasani

50 g listića badema

šećer u prahu

 

Priprema:

U šerpi za šećerni sirup pomiješajte šećer, vodu i ekstrakt vanilije (možete ga zamijeniti istom količinom ruma). Zagrijavajte na srednjoj vatri, uz povremeno miješanje, dok se šećer potpuno ne otopi. Šećerni sirup ostavite sa strane da se ohladi dok pripremate kremu od badema.

Za kremu od badema dobro izmiješajte bademovo brašno, oštro brašno i so. Posebno izmiksajte omekšali maslac i šećer u prahu, te ovoj smjesi dodajte jaje i ekstrakt badema, i dobro izmiješajte. Zatim umiješajte i mješavinu bademovog brašna, oštrog brašna i soli.

Kroasane razrežite horizontalno po dužini. Obje polovine premažite obilno šećernim sirupom. Na donju polovinu kroasana namažite kremu od badema, te poklopite gornjim dijelom. Po vrhu premažite svaki kroasan sa još malo kreme od badema i po svakom kroasanu pospite malo bademovih listića.

Napunjene kroasane redajte na pleh obložen pek-papirom, te ih pecite u rerni (rešetku stavite na sredinu rerne) zagrijanoj na 175 stepeni oko 20 minuta, odnosno dok se bademi ne počnu lagano tostirati. Kada su pečeni, pospite ih šećerom u prahu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije