Hrana i piće

Koliko ajvar ima kalorija i da li ga je dobro jesti svakog dana?

Koliko ajvar ima kalorija i da li ga je dobro jesti svakog dana?
Foto: Freepik | Koliko ajvar ima kalorija i da li ga je dobro jesti svakog dana?

Priprema zimnice je u jeku, a većina domaćica se tradicionalno opredjeljuje da pravi domaći ajvar.

Bez obzira na to da li je od mljevene, cijepane, barene paprike, sa dodatkom plavog paradajza, začinjen ili ne, ajvar je specijalitet u kom će većina porodica da uživa u narednom periodu.

Iako je posao napraviti ga, pored toga što je vremenski zahtijevan, a i skup, nema ništa ljepše nego kad članovi porodice otvore teglu domaćeg ajvara i uživaju u neponovljivom ukusu pečenih paprika koje su upržene sa bijelim lukom, uljem i sirćetom. Neki mu dodaju i patlidžan, dok je pravi ajvar napravljen upravo od 100 odsto paprike.

Riječ ajvar potiče od turske riječi "havyar" što u prevodu znači "povrćna ikra ili kavijar". Po samom izgledu ovog umaka može se primijetiti da malo i podsjeća na kavijar, pa je nekada to bila druga riječ za ovo domaće balkansko jelo.

Pošto je originalni i najčešće spremljen ajvar sačinjen samo od povrća i malo ulja, samim tim nema puno kalorija. Sadrži bjelančevine, ugljene hidrate i masti. Na 100 grama ove namirnice ima u prosjeku od 80 do 130 kalorija, zavisno od recepture po kojoj se proizvodi. Ajvar nije opasan za kilažu, pod uslovom da se konzumira umjereno. Umjerena konzumacija, odnosi se na povremeni prilog uz pečenja ili kao dodatak bilo kakvim jelima, ili jednostavnije kao namaz.

Prosječna nutritivna vrijednost u 100 grama proizvoda:

  • Masti 11,91g
  • Zasićene masne kiseline <1,3gr
  • Proteini <1,43g
  • Ugljeni hidrati 12,2g
  • So <1,76g
  • Šećeri 4,4g

Ajvar je bogat vitaminom C, koji se nalazi u paprikama, a poboljšava imunitet i cjelokupno funkcionisanje organizma. Bogat je i vitaminom A, koga ima u paradajzu. Patlidžan obezbjeđuje potrebnu količinu vitamina B2 i folne kiseline. Ajvar takođe sadrži korisnu količinu vlakana. Često je drag i onima koji ne vole povrće i salate, pa nadoknađuje vitamin, prenosi Ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije