Hrana i piće

Kako prepoznati najkvalitetnije kestenje

Kako prepoznati najkvalitetnije kestenje
Foto: Nezavisne/Arhiva/Ilustracija | Kako prepoznati najkvalitetnije kestenje

S dolaskom jeseni, na tržnicama i uličnim štandovima uveliko se osjeća miris kuvanog i pečenog kestena, omiljene sezonske poslastice.

Iako je kesten dostupan u raznim oblicima, od ključnog je značaja znati kako prepoznati najkvalitetnije plodove koji garantuju najbolji okus i teksturu.

Prije svega, pri odabiru kestena treba obratiti pažnju na njegov izgled. Najbolji kesteni su veliki, sjajni i glatki, s čvrstom, neoštećenom korom. Izbjegavajte kestene s pukotinama, mrljama ili promjenama boje, jer to može biti znak da su unutra oštećeni ili zaraženi insektima. Dobro je i blago stisnuti plodove – kvalitetan kesten bi trebao biti tvrd i pun, bez šupljeg osjećaja ili previše mekane teksture.

Zvuk može biti dobar indikator svježine kestena. Protresite nekoliko plodova: ako čujete zvuk kao da unutra nešto šuška ili udara o stijenke kore, kesteni su najvjerovatnije presušeni i stari.

Kada je riječ o okusu, najkvalitetniji kesteni imaju slatkast, orašasti ukus, a nakon pečenja ili kuvanja postaju kremasti i blago brašnasti. Takođe, važno je napomenuti da bi kesteni trebali biti što svježiji, jer nakon dužeg skladištenja gube vlagu i svoju specifičnu teksturu.

Kada kupujete kestene na tržnici ili od uličnih prodavača, preporučljivo je tražiti one iz lokalnih, prirodnih uzgoja, kao što su oni iz regije Cazina i okolnih šuma, koje su poznate po izuzetno kvalitetnom kestenu. Ovi kesteni ne samo da su ukusniji, već su i nutritivno bogatiji.

Uz ove savjete, u sezoni kestena možete uživati u najfinijim plodovima, bilo da ih pripremate kod kuće ili kupujete vruće pečene s ulice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije