Hrana i piće

Kada se soli grah?

Kada se soli grah?
Foto: frobur46/Pixabay | Kad se soli grah?

Grah je omiljena, zdrava i svestrana namirnica s kojom se, nažalost, mnogi muče. Kako prilikom pripreme, tako i prilikom probave.

Grah, kao što vam je sasvim sigurno poznato, ima nezgodnu ljusku, koja sadrži puno netopivih vlakana zbog čega otežava probavu, a ako je ljuska izrazito tvrda i žilava, otežava i žvakanje. Upravo zbog toga preporučljivo da odstoji u vodi prije kuvanja.

Pored toga, moraćete pripaziti i prilikom soljenja. Problem nije u količni, kao kod većine jela, nego, takođe, i u tajmingu.

Oko ovog pitanja vladaju polemike. Neki poručuju da ga treba posoliti na početku kuvanja. Na taj način, objašnjavaju, so ima vremena da u potpunosti prodrije u središte zrna. Drugi, pak, navode da se grah ne smije soliti za vrijeme kuvanja nego tek kad je gotovo potpuno skuvan. So će mu, upozoravaju, dodatno otvrdnuti ljusku i produžiti mu vrijeme kuvanja.

Evo kako biste trebali postupiti: stavite nešto malo soli na samom početku kuvanja, a jelo dosolite kada je grah već gotovo skuvan, prenosi Slobodna Dalmacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije