Hrana i piće

Idu li jaja u vodu odmah ili kad proključa?

Idu li jaja u vodu odmah ili kad proključa?
Foto: Pixabay/Ilustracija | Idu li jaja u vodu odmah ili kad proključa?

Amerikanka Mary Frances Kennedy Fisher bila je kulinarska stručnjakinja koja je preminula 1992. godine, no njene kuharice i savjeti i danas su aktuelni.

Nedavno je jedna izdavačka kuća objavila njenu kuharicu 'How to Cook a Wolf', koja je originalno predstavljena davne 1942. godine.

U njoj Mary, između ostalog, govori o metodama koje koristimo prilikom kuvanja jaja i zašto ih smatra pogrešnima.

Ona ističe da je izraz 'kuvati jaja' zapravo netačan te da se tajna uspješne pripreme krije u činjenici da se jaja zapravo ne kuvaju. Objašnjava da, kada ubacite jaje u kipuću vodu, žumanjak ostaje sirov, dok se bjelanjak odmah skuva. Cilj je da se svi dijelovi jaja kuvaju jednako i istovremeno.

Zbog toga nudi dvije opcije za koje smatra da daju dobre rezultate.

Naime, kako biste spriječili pucanje ljuske, predlaže da jaje najprije prelijete hladnom vodom, a zatim ga stavite u kipuću vodu. Ostavite ga na laganoj vatri koliko želite, a Fisher napominje da će se na taj način jaje skuvati jednako brzo kao kada voda kipi, ali će biti bolje kuvano.

Za drugu metodu predlaže da u maloj posudi uronite jaje u hladnu vodu, koju potom brzo zagrijete. Čim voda zakipi, jaje je gotovo i spremno za konzumaciju. Ipak, priznaje da postoji jedan nedostatak - ovim je metodama ipak nešto teže oguliti ljusku s jaja.

Uz to, ovim načinima kuvanja jaje će biti meko, pa je to idealno samo za one koji ne vole tvrda jaja, prenosi 24sata.hr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije