Hrana i piće

Hrana koja hladi i hidrira

Hrana koja hladi i hidrira
Foto: Rohtopia/Pixabay | Hrana koja hladi i hidrira

Ljeto je tek počelo, a već su nas zahvatile velike vrućine. Osnovna pravila koja preporučuju ljekari su da se smanji boravak na otvorenom, vodi računa o odijevanju i obavezno je hidrirati se.

Hidriranost je zapravo jedan od glavnih izazova, jer usljed prekomjernog znojenja ljudski organizam gubi veliku količinu tečnosti. Dobra hidriranost pomaže u regulisanju temperature, sprečavanju infekcija, eliminisanju toksina i poboljšanju apsorpcije hranjivih materija. 

Dehidracija može biti opasna, a njeni najčešći simptomi su zatvor, suva usta, umor i glavobolja.

Nadoknaditi tečnost u organizmu nije uvijek lak zadatak, tako da ljekari savjetuju da se, pored tečnosti, konzumira i hrana sa većim postotkom vode. 

U nastavku vam donosimo spisak nekoliko namirnica koje su vjerni saradnici upravo u ovoj misiji.

Lubenica

Među hranom koja hladi i hidrira je i lubenica, jednogodišnja zeljasta biljka koju ubrajamo u porodicu bundeva i koja je jedna od najpopularnijih osvježavajućih namirnica. 

Tehnički, lubenica spada u povrće, ali pošto se konzumira neobrađena, mnogi je doživljavaju kao voće. Porijeklo vodi iz tropskih oblasti Afrike i najpopularnija je tokom ljetne sezone. 

Krastavac

Povrće koje nam je svima dobro poznato može da sadrži do 96 odsto vode u zavisnosti od sorte. Vrlo je važan dio prehrane tokom cijele godine, a konzumacija svježeg krastavca, pored hidracije, pomaže i osvježavanju organizma. 

Pored hidracije, krastavac donosi brojne druge benefite za zdravlje i bogat je kalijumom.

Celer

Možda ne djeluje kao očigledan izbor, ali celer je odličan za hidraciju organizma. Veoma je zdrava namirnica koju je poželjno uključiti u ishranu. Osim toga, celer sadrži malo vlakana i puno važnih nutrijenata.

Može se jesti sirov ili kuvan, tako da priprema nije komplikovana.

Paradajz

Paradajz je namirnica čiji sadržaj vode može ići do 94 odsto. Ima impresivan nutritivni profil i pruža brojne benefite za zdravlje.

Sadrži vitamine A i C, koji jačaju imunitet, kao i vlakna i antioksidanse koji se bore protiv bolesti. Paradajz je ustaljen u domaćoj kuhinji, tako da se podjednako koristi u varivima i salatama.

Kupus

Kupus je uistinu impresivno povrće sa 92 odsto tečnosti. Prilično je niskokalorična i vlaknima bogata biljka. Sadrži vitamine C i K, kao i nekoliko minerala u tragovima.

Kupus se često fermentira u kiseli kupus, koji je takođe bogat vodom i može biti od koristi za zdravlje probave. Kada se kuva, kupus može da sadrži još više vode i ide čak do 94 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije