Hrana i piće

Pripremite kod kuće: Domaći sladoled iz plastične vrećice novi gastro-trend

Pripremite kod kuće: Domaći sladoled iz plastične vrećice novi gastro-trend
Foto: icecreamfromscratch.com | Pripremite kod kuće: Domaći sladoled iz plastične vrećice novi gastro-trend

Ovih dana većina nas uživa u različitim ukusima sladoleda, ukusnom desertu koji je savršeno osvježenje tokom toplih ljetnih dana.

Bilo da je u kornetu, na štapiću, u velikoj kutiji, u manjoj činiji, kupovni ili domaći, biramo čokoladne ili voćne ukuse, ili možda kombinaciju oba.

On je djelimično ili potpuno zamrznuta poslastica, većinom se sastoji od mlijeka ili mliječnih proizvoda, te nemliječnih sastojaka koji se dodaju u smjesu u svrhu podešavanja ukusa, arome, boje, mirisa i konzistencije.

Ovih dana na društvenim mrežama hit je recept za pripremu domaćeg sladoleda u plastičnoj vrećici: od četiri-pet sastojaka. U samo nekoliko minuta možete napraviti ledenu poslasticu i to bez korištenja miksera ili blendera.

Novi trend s društvenih mreža izazvao je lavine komentara začuđenih, ali i oduševljenih ljudi širom svijeta. Neki su za ovaj trik već čuli, dok drugi prvi put vide recept za ovakvu pripremu sladoleda, ali jedno je sigurno: svi ga žele isprobati.

Sladoled se pravi tako da se svi sastojci (led, mlijeko, slatka pavlaka, šećer i ekstrakt vanilije) stave u zip-lok plastičnu vrećicu, a potom se ta vrećica stavi u veću plastičnu vrećicu punu leda i soli, te se sve zajedno "mućka" 10 do 15 minuta.

Recept

Sastojci:

pola šolje punomasnog mlijeka

pola šolje slatke pavlake

1 kašikica ekstrakta vanilije

2 kašike šećera

usitnjeni led

dodaci po želji (čokoladne mrvice, kokos, šarene ukrasne mrvice, nasjeckani orašasti plodovi…)

+

manja i veća plastična zip vrećica

led

krupna so

Priprema:

U manju vreću stavite mlijeko, pavlaku, šećer, vaniliju i usitnjeni led (procijenite koliko će vam biti dovoljno u odnosu na ostale sastojke). Vrećicu dobro zatvorite. U veću zip vrećicu stavite led i so, a potom unutra ubacite dobro zatvorenu vrećicu sa smjesom za sladoled. Vrećicu snažno tresite 10 do 15 minuta i sladoled je gotov. Možete ga poslužiti odmah uz dodatke po vašem ukusu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije