Hrana i piće

Desert za sve prilike: Čizkejk sa karamelom, savršen spoj slatkog i slanog

Desert za sve prilike: Čizkejk sa karamelom, savršen spoj slatkog i slanog
Foto: sugarsaltmagic.com | Desert za sve prilike: Čizkejk sa karamelom, savršen spoj slatkog i slanog

Čizkejk je kolač koji se u skoro svim varijantama sastoji iz tri dijela: donji sloj je najčešće od keksa ili biskvita, centralni sloj je taj koji ga i čini čuvenim jer je od sira, a na kraju dolazi voće ili neki drugi preliv.

Istorija čizkejka datira još iz doba stare Grčke, gdje je bio jedan od omiljenih poslastica, a prvi put ga spominje grčki doktor Egemiusa u svojoj knjizi o umijeću pravljenja ovog slatkiša.

Kasnije su recept prihvatili i Rimljani, tokom vijekova se širio cijelim svijetom i samim tim dobijao različite oblike i ukuse, a čizkejk kakav danas poznajemo najsličniji je onom koji je napravljen prvi put u Americi još krajem 19. vijeka.

A ako ste ljubitelj spoja slatkog i slanog, onda je recept za čizkejk sa slanom karamelom poslastica za vas.

Kolač od sira sa slanom karamelom i bijelom čokoladom donosi bogatstvo ukusa koji će oduševiti i najzahtjevnije sladokusce - mekana, kremasta tekstura čizkejka u kombinaciji s hrskavom korom od pereca i graham krekera stvara savršen sklad između slanih i slatkih nota, a sve to zaokruženo domaćim slanim karamel umakom čini ovaj desert posebnim za sve prilike.

 

Sastojci:

Za karamel umak:

200 g šećera

70 g omekšalog neslanog maslaca

120 ml guste pavlake

1/2 kašičice soli

1 kašičica vanilije

Za koru:

120 g graham krekera

120 g pereca

168 g otopljenog maslaca

25 g šećera

Za fil od sira:

907 g omekšalog krem sira

150 g  šećera

16 g gustina

1 kašika paste ili ekstrakta vanilije

82 g kisele palake

226 g bijele čokolade (otopljene i malo ohlađene)

3 jaja

3 žumanca

 

Priprema:

Slani karamel umak:

U veliku tavu stavite šećer na srednje nisku vatru. Miješajte dok se šećer ne otopi i dobije zlatnu boju (oko 20 minuta). Kada se šećer otopi, brzo umiješajte omekšali maslac. Dodajte pavlaku i snažno miješajte dok se svi sastojci ne sjedine. Umiješajte so i vaniliju, pa kuvajte još dva do tri minuta dok se umak ne zgusne. Ostavite da se potpuno ohladi.

Kora:

Dno kalupa prečnika 23 cm obložite pek-papirom, a stranice poprskajte neljepljivim sprejom. Omotajte kalup aluminijumskom folijom kako biste kasnije spriječili ulazak vode tokom pečenja. U multipraktiku sameljite graham krekere i perece. Dodajte otopljeni maslac i šećer te miješajte dok ne dobijete ujednačenu smjesu. Smjesu utisnite u dno i 2,5 cm uz stranice kalupa. Pecite 10 minuta u rerni zagrijanoj na 175 stepeni i zatim ostavite da se ohladi.

Fil od sira:

U zdjelu stavite krem sir, šećer i gustin i mutite dok smjesa ne postane glatka. Dodajte vaniliju, kiselu pavlaku i otopljenu bijelu čokoladu. Miješajte dok se sve ne sjedini. U smjesu dodajte jaja i žumanca, jedno po jedno, pažljivo miješajući na niskoj brzini. Smjesu prelijte preko pripremljene kore. Stavite kalup s tortom u veću posudu, pa ulijte kipuću vodu do polovice visine kalupa. Pecite na 175 stepeni oko  sat vremena. Zatim ugasite šporet, odškrinite vrata i ostavite tortu u rerni još sat vremena. Kad se potpuno ohladi, stavite tortu u frižider na osam sati ili preko noći.

Posluživanje:

Kada je potpuno ohlađena, pažljivo je izvadite iz kalupa. Prelijte slanim karamel umakom i uživajte. Ostatke čuvajte u frižideru do tri dana.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije