Tenis

Zašto je Federer persona non grata u rodnom Bazelu?

Zašto je Federer persona non grata u rodnom Bazelu?
Foto: X.com | Zašto je Federer persona non grata u rodnom Bazelu?

Zvanično najslavniji stanovnik Bazela, sa deset titula rekorder na turniru u ovom gradu, ali nezvanično – persona non grata, bar kada je serija 500 u pitanju. Takav je status Rodžera Federera u svom rodnom gradu, tako bar tvrdi "Blik", vjerovatno najtiražnija švajcarska novina.

Iako je turnir tek prošao polovinu, novinar "Blika" tvrdi da njegovi organizatori namjerno izbjegavaju da pomenu jednog od najboljih tenisera svih vremena.

"Kod kuću u Bazelu, Federerovo ime je odsutno" – pod tim naslovom, izvještač iz Sen. Jakobshalea donosi reportažu o statusu legendarnog asa na turniru koji je proslavio.

"Dok šetate dvoranom jedna stvar upada u oči, nigdje ni traga, ili gotovo nigdje ni traga od Rodžera Federera", dodaje "Blik".

Neko će reći da slava brzo prolazi, ali tvrdnja izvještača je da je korijen ovakvog ponašanja turnira prema svom rekorderu negdje drugdje.

"Nigdje ni slike, ni brošure, ni biste, nikakvog podsjećanja na nekadašnju zvijezdu. U najboljem slučaju, njegovo ime je na spisku bivših šampiona, zajedno sa svima ostalima koji su pobeđivali u Bazelu", opisuje novinar ambijent, a onda objašnjava zašto se to dogodilo:

"Ovo je samo nastavak loših odnosa organizatora turnira sa Federerom. Sve je počelo još 2012, kada je došlo do neslaganja oko visine njegove premije za igranje u Bazelu".

Zapelo oko čekova i popusta

Ovde je potrebno jedno objašnjenje: na turnirima izvan onih najvećih i obaveznih kao što su gren slemovi i mastersi, uobičajeno je da se velikih asovima plaća za dolazak, jer nisu obavezni da igraju. Korijen Federerovog neslaganja je bio što je on smatrao da treba da dobija čekove kao što dobija na sličnim takmičenjima širom svijeta, dok su u Bazelu očekivali popust jer je u pitanju njegov rodni grad.

"Tada je počelo hlađenje odnosa sa Rodžerom Brenvaldom, direktorom turnira. Dvije godine kasnije Federer je odlučio da igra potpuno besplatno, što je jedno vrijeme uticalo na popravak odnosa.“

Ali desetostruki šampion očigledno nije zaboravio ovaj sukob.

"Rodžer je i 2022. i 2023. odbio poziv turnira da mu organizuje oproštaj od tenisa. Doduše, oba puta je objasnio da to ne radi zbog animoziteta prema turniru, nego iz emotivnih razloga, ali izgleda da nije sve ubijedio u to", objašnjava izvještač "Blika". Uostalom, osim što se penzionisao na Lejver kupu u Londonu, Federer je već bio gost na puno turnira, kao prije desetak dana u Šangaju, ali ga u Bazelu i dalje nema.

Ali to nije jedini problem koji Federer ima u svojoj otadžbini. Njegova želja da izgradi ljetnjikovac na Ciriškom jezeru, naišla je na crveno svjetlo. Interesantno je da je odgovarajući kanton u septembru dao zeleno svjetlo za izgradnju, ali se sada ispriječila federalna služba zadužena za ekologiju.

(Sport Klub)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije