Tenis

Siner protiv Đokovića postigao nešto što niko nikada nije

Siner protiv Đokovića postigao nešto što niko nikada nije
Foto: Tanjug/AP | Siner protiv Đokovića postigao nešto što niko nikada nije

Janik Siner je u finalu mastersa u Šangaju zabilježio treću uzastopnu pobjedu protiv Novaka Đokovića, podvig koji niko nije postigao već 11 godina. Posljednji kome je to uspjelo bio je Rafael Nadal 2013, ali tu nije kraj sjajnim rezultatima aktuelnog broja 1 protiv najboljeg tenisera svih vremena.

Siner je u nedjeljnom trijumfu postigao nešto i što niko nikada nije – dobio i drugi uzastopni meč ne suočivši se ni sa jednom brejk loptom.

Kada se zna da za Novaka svi stručnjaci godinama ističu da ima najbolji ritern u istoriji, to još više daje na značaju podvigu Italijana.

Čak posljednjih šest setova je Siner dobio protiv Đokovića a da mu ovaj nijednom nije ugrozio servis. Četiri su odigrana u polufinalu Australijskog opena kada je Italijan slavio sa 6:1, 6:2, 6:7 (6:8), 6:3, ali ni u tom jedinom dobijenom setu Srbin nije došao do brejk lopte. Sada je njihov međusobni skor 4:4, a Janik je dobio četiri od pet posljednjih sudara: u grupi na završnom Mastersu u Torinu, u polufinalu Dejvis kupa u Malagi, u Melburnu i sada Šangaju. Novak je tu seriju za kratko prekinuo u torinskom finalu

Kada se tome doda da šangajski šampion nema servis ubitačne jačine i da poene ne osvaja jer lopte lete kao bolidi Formule 1, onda je jasno da je objašnjenje u sjajnoj igri poslije servisa. Siner je odličan sa obje strane, i forend i bekhend igra senzacionalno, udarci su mu brzi i agresivni, sjajan je taktičar pa vješto koristi kvalitetan servis.

Kada se svim ovim kvalitetima koji proističu iz reketa, doda onaj iz glave – izuzetna smirenost u ključnim momentima, onda je lako objasniti zašto je Siner protiv velemajstora riterna kakav je Đoković odigrao dva tako superiorna meča.

Argument za šangajski dvoboj može da bude u činjenici da Nole nije u najboljoj formi, da se dugo odmarao od ostvarenja najvećeg ovogodišnjeg cilja, osvajanja zlatne medalje u Parizu, ali to nimalo neće pokvariti vrijednost Sinerovog uspjeha.

Nije tu kraj velikim uspjesima italijanskog asa. Postao je tek treći teniser u istoriji koji je u jednoj sezoni uspio da osvoji Australijski i Ju-Es open plus tri mastersa na tvrdim podlogama. Samo su Rodžer Federer 2006. i Novak Đoković 2011. i 2015. slično postigli, s tim da je Janik to uspio mlađi od njih.

Sve govori da je teniski svijet dobio velikog šampiona u Janiku Sineru i sve bi bilo bajno i sjajno da nema onog oblaka doping afere, za koji niko još ne zna kada i kako će se razvedriti.

(Sport klub)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije