Tenis

Ko je Tea Kovačević, svjetska teniska senzacija iz Gradiške

Ko je Tea Kovačević, svjetska teniska senzacija iz Gradiške
Foto: tenniseurope.org | Ko je Tea Kovačević, svjetska teniska senzacija iz Gradiške

Senzacionalna i supertalentovana djevojčica iz Gradiške, Tea Kovačević nastavila je da piše istoriju tenisa i pomjera granice.

Prošle godine u tradicionalnom izboru Najboljeg sportiste BiH u organizaciji “Nezavisnih novina“ i Radio televizije BiH izabrana za najperspektivniju sportistkinju BiH. Nagradu je dobila sa svega 13 godine i tako postala najmlađa dobitnica ove prestižne nagrade, koju je opravadala već ove godine.  

Teniserka rođena 2010. godine u Gradišci juče je ostvarila uspjeh karijere i postala šampionka Evrope u U14 kategoriji. U finalu za pamćenje pobijedila je sjajnu Čehinju Janu Kovačkovu koja je dugo dominirala u ovoj kategoriji sa 2:1 u setovima. O kakvom se turniru radi govori podatak da je čak 13 bivših najboljih tenisera svijeta po ATP i WTA listama osvajalo evropska prvenstva u omladinskim konkurencijama. 

Tea Kovačević iza sebe ima još jednu čudesnu godinu. Osvojila je više titula na juniorskoj turneji nego bilo koja druga igračica ove sezone, sa nevjerovatnih 10 pobjeda na turnirima, u kategorijama do 14 i 16 godina. Sada je urezala svoje ime u istorijske knjige kao prva bh teniserka koja je ikada osvojila evropsku titulu do 14 godina. Tea Kovačević je drugu godinu zaredom bila i član I“TF/Tennis Touring tima Europe“, a sada je osigurala i završni Masters u Monte Karlu gdje će se naći osam najboljih.

Ono što vrijedi izdvojiti su i svakako ITF turniri na kojima je Tea takođe ispisala istoriju. Ona je postala prva teniserka u svijetu koja je ostvarila 20 pobjeda zaredom na ITF turnirima koji su nekako uvod u profesionalni tenis. Ona je svoju prvu titulu iz svjetskog ITF kalendara u katagoriji juniorki do 18 godina starosti osvojila u Skandru (Albanija) sa nepunih četrnaest godina,

O teniskom čudu iz Gradiške se uveliko priča posljednjih pet godina. Već sa devet godina je počela da puni novinske stupce. Od tada je počela da osvajala najznačajnije turnire na svijetu (Little Mor, Paris Bowl, Akademije Rafaela Nadala, Boris Beker, Kim Klajsters, Muratoglu...). 

U toj dobi njen razvoj se pratio i van granica BiH. Tada su sa Kineziološkog fakulteta iz Zagreba tražili video-materijale mlade teniserke iz Gradiške. Ugledni profesori sa svjetski poznatog Kineziološkog Fakulteta u Zagrebu, koji se bave tematikom biomehaničkih pokreta tijela u raznim sportovima, uzeli su Teu kao uzorak za prezentaciju približno savršenih pokreta koji se izvode prilikom izvođenja teniskih udaraca.

Od tada do danas je ostvarila nevjerovatan napredak. Danas je postala jedna od najtalentovanijih teniserki na svijetu u U14 i U16 kategoriji. Ukoliko sve bude kako treba vrlo lako bi je mogli vidjeti u profesionalnim vodama. To je prije tri godine u razgovori za Nezavisne najavio njen otac i trener. 

"U njenom uzrastu niko joj ne može parirati u bilo kojem segmentu. Želimo da slijedimo priču sličnu onoj koju je napravila Kori Koko Gof, koja je na WTA turu debitovala sa 15 godina (2003. godište). To je neki okvirni plan da je sa 15-16 godina približimo profesionalnom tenisu. Do tada ćemo pokušati da držimo ultravisok nivo, na kojem se Tea danas nalazi, u odnosu na svjetske parametre juniorskog tenisa", rekao je za “Nezavisne“ 2021. godine njen otac i trener Marko Kovačević. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije