Tenis

Čudo iz Gradiške kao Đoković: Tea Kovačević nova kraljica Evrope

Čudo iz Gradiške kao Đoković: Tea Kovačević nova kraljica Evrope
Foto: tenniseurope.org | Čudo iz Gradiške kao Đoković: Tea Kovačević nova kraljica Evrope

Senzacionalna mlada teniserka iz Gradiške Tea Kovačević (14) ostvarila je još jedan veliki uspjeh - najveći u karijeri.

Tea je danas u finalu Evropskog prvenstva (U14) u češkom Mostu savladala češku teniserku Janu Kovačkovu sa 2:1 i tako ponijela epitet najbolje mlade teniserke Evrope. Bila je ovo prva njena pobjeda protiv najveće rivalke, koja je bila prva nositelja.  

Bio je to sudar dvije najbolje rangirane mlade teniserke, što su i pokazale. Prvi set je dobila Čehinja 7:6, ali je “mala aždaja“ iz Gradiške uzvratila sa 6:4 i uvela meč u treći set u kojem je dominirala i pokazala zašto je u ovom trenutku najbolja mlada teniserka u Evropi. Treći set je dobila sa 6:4 za evropsku krunu. Postala je prva bh. teniserka ikada koja je osvojila ovakav tunir. Samo je Damir Džumhur 2010. godine stigao do kraja EP u U-18 kategoriji. 

Inače, Tea ove sezone igra čudesno. Osvojila je četiri U14 titule, a ima pet naslova i u U16 kategoriji. Ovom titulom osigurala je završni Masters u Monte Karlu na kojem će igrati najboljih osam teniserki.

Čudesna djevojčica iz Gradiške je do finala stiglo bez izgubljenog seta. U prvom kolu je bila slobodna, a zatim su uslijedile pobjede nad Sarom Mitevskom (S. Makedonija), Anom Piršer (Austrija), Andreom Olariu (Rumunija), Paolom Celorio (Španija), te u polufinalu nad Laurom Čulmskom (Češka).

Treba reći da su ovaj turnir (European Championships U14) ranije osvajali Novak Đoković, Iga Švjontek, Ivan Ivan Lendl, Martina Hingis, Karlos Alkaraz. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije