Tenis

7 tajni Vimbldona: Zašto je soko Rufus zvijezda u Londonu

7 tajni Vimbldona: Zašto je soko Rufus zvijezda u Londonu
Foto: The Sun | 7 tajni Vimbldona: Zašto je soko Rufus zvijezda u Londonu

Počeo je Vimbldon, najpoznatniji i najprestižniji teniski turnir na svijetu.

Sve oči teniskog svijeta usmjerene su na terene „All England Cluba“. Ovaj događaj je vrhunac sportskog ljeta u Velikoj Britaniji. 

Radi se o turniru koji po mnogo čemu drugačiji od svi drugih. “Sun Sport“ nam je donio sedam tajni Vimldona koji je i zbog svoje tradicija najveći od svih. 

Da li ste ikada vidjeli goluba na Vimbldonu kada ste gledali tenis putem TV ekrana. Rijetko, a da ptice ne ometaju teniske mečeve je zaslužan sokol Rufus. On se pojavljuju u 5 ujutru svakog dana turnira i leti po terenu plašeći golubove i druge ptice koje bi mogli ometali igru. Jedne godine je bio ukraden, ali na sreću svih bio vraćen nakon tri dana. Koliko je bitna karika pokazuje i činjenica da je bio angažovan na kraljevskom vjenčanju. 

Pitate se kako se igrači i osoblje snalaze kada su na terenima preko 40.000 navijača? Postoji složen lavirint podzemnih tunela u “All England Clubu“ koji povezuje sve uglove terena. Tuneli su otvoreni 1997. godine i uključuju prolaze do i od No1 terena, svlačionice i razne skrivene sobe van pogleda javnosti. 

Jedna od tih prostorija je i podzemni bunker s lopticama. Vimbldon koristi oko 53.000 Slazenger teniskih loptica tokom dvije sedmice. One se pažljivo čuvaju tačno 20C kako bi se maksimizirala konzistencija kada se koriste. Ako je previše toplo loptice će previše odskočiti, a ako je hladno jasno je da neće dovoljno odskočiti.

Mnogi igrači hvale „All England Club“ za jednu stvar koju navijači nikada ne vide: svlačionice. Postoje zapravo dva kompleta svlačionica, svlačionica za članove i svlačionica za prvenstvo. Za teniske zvijezde postoje sve vrste specijalnih tretmana. To uključuje sofe, časopise, mini košarkaški obruč, „najveće tuševe na svijetu“...

Turnir također privlači mnoge poznate ličnosti sa A-liste - od članova kraljevske porodice i sportskih zvijezda preko glumaca i muzičara do političara i TV ličnosti. Oni su smješteni u kraljevskoj loži koja se koristi za zabavu prijatelja i gostiju Vimbldona od 1922. godine. Kraljevska loža ima 74 sjedišta. 

Ali bez obzira da li ste slavna osoba ili čak igrač, jedna stvar sve ujedinjuje na Vimbldonu, a to su jagode i kajmak. Svale godine se proda oko 250.000 porcija, što čini 2,5 miliona jagoda - po cijeni od 2,50 funti. Radi se o prvoklasnoj kvaliteti i beru se u 4 ujutro na farmi u Kentu, a zatim se pakuju i sakupljaju u 9 ujutro, a zatim se prodaju istog dana. 

Vjerovatno najveći zadatak u tenisu je da tereni sa živom travom budu apsolutno savršeni za svih 14 dana turnira - a svih 18 „Championship“ terena plus 20 terena za vježbanje moraju biti identični. Trava se kosi na vrlo tačnu dužinu od 8 mm i dolazi kompanija i vrši razne testove kako bi se osiguralo da su tereni ispravni. Tim za hortikulturu također nabavlja ogromnih 20.000 različitih vrsta biljaka - u rasponu od jugozapadnog Londona do cijele Evrope sa 30.000 petunija. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije