Ostali sportovi

Trećina sezone: Presjek stanja u NFL-u

Trećina sezone: Presjek stanja u NFL-u
Foto: Tanjug/AP | Trećina sezone: Presjek stanja u NFL-u

Trećina sezone je za nama. Nakon šeste sedmice stvari u NFL-u su se dodatno zakomplikovale, naročito kada govorimo o timovima koji konkurišu za Playoff.

Prije svega da počnemo od sjajne utakmice u četvrtak (petak po našem vremenu) između 49Ersa i Seahawksa koja je završena rezultatom 36-24. Brock Purdy je još jednom pokazao da su sve dileme u pogledu njegovih kvaliteta neosnovane. Odigrao je više nego dobru utakmicu bacivši tri TD dodavanja i ukupno 255 jardi bez Interceptiona. Omiljene mete su mu bili očekivano Deebo Samuel koji je uhvatio ukupno102 jarde i jedan Touchdown i sjajni George Kittle koji je uhvatio dva Touchdowna i prelomio utakmicu kada je to bilo najbitnije. Sa druge strane u timu Seahawks-a novu lošu partiju priredio je Geno Smith, koji je bacio 312 jardi, ali uz omjer uhvaćenih bacanja 30/52 i dva Interception-a. Oba tima sada imaju skor 3-3 i očekuje ih teška borba u nastavku sezone da izbore Playoff.

Prelomna utakmica sezone odigrana je i u Londonu gdje su snage odmjerili posrnuli Jaguarsi koji u utakmicu ulaze sa skorom 1-4 i Bearsi puni nade, sa skorom 3-2. Rezultatski je ova utakmica bila neizvjesna samo u prvoj četvrtini, jer je već u drugoj četvrtini ekipa Bearsa napravila razliku koju je do kraja utakmice samo povećavala do konačnog rezultata od 16-35. QB Bearsa rookie Caleb Williams zabilježio je fantastičnu utakmicu i bacio čak 4 Touchdowna. Do ove utakmice u istoriji Chicago Bearsa jedan rookie quarterback je bacio najviše 2 Touchdowna na jednom meču, što samo svjedoči o talentu ovog momka. Ovo nije prvi rekord koji je ove sezone oborio, a po svemu sudeći neće biti ni posljednji. Nakon ove utakmice Jaguarsi ostaju u Londonu gdje igraju još jedno kolo, ali je sada izvjesno da je ova sezona bez Playoff-a za njih, osim ako se ne desi neko čudo. Sa druge strane nakon dugo godina Bearsi su dočekali svoje čudo i sada se s pravom nadaju Playoffu.

Meč između Buccaneersa i Saintsa je trebalo da bude meč sa puno poena, ali niko nije mogao da predvidi da će rezultat na kraju biti 51-27 za Bucse. QB Buccaneersa Baker Mayfield je sa 325 bačenih jardi i 4 Touchdown dodavanja mogao imati utakmicu karijere, ali je sve to „začinio“ sa tri Interceptiona. Tucker i Irving su imali veče za pamćenje istrčavši 136 i 86 jardi, obojica postigli po jedan Touchdown trčanjem. Kada Evans ne proradi, proradi Godwin koji je uhvatio125 jardi i dva Touchdowna. U timu Saintsa niko se nije značajnije isticao, Alvin Kamara je istrčao ukupno 40 jardi i postigao jedan Touchdown, dok je QB Spencer Rattler bacio dva Interceptiona i jedan Touchdown.

Meč za koji se može reći da je bio derbi kola, rezultatski nije opravdao očekivanje. Naime Lionsi su ponizili Cowboyse na njihovom terenu pobjedom od 47-9 i nanijeli im tako treći poraz ove sezone. Lionsi koji su prošlu sedmicu odmorili su očigledno došli gladni u Dalas. Jared Goff je još jednom odigrao MVP nivo utakmice bacivši 315 jardi (18/25) i tri Touchdowna bez Interceptiona. Sa druge strane Dak Prescott je bacio 178 jardi, bez Touchdowna i dva Interceptiona. Ovo je sada već ozbiljna uzbuna u ekipi Cowboysa koji su prije početka sezone imali šampionske ambicije.

U susretu dva ponajbolja napada u dosadašnjem dijelu sezone očekivano je bilo puno poena i dobrih akcija. Commandersi su gostovali kod Ravensa i izgubili 23-30. Sve oči su bile uprte u rookie QB-a Commandersa Jayden Danielsa koji od početka sezone bilježi sjajne partije. Izuzetak nije bila ni ova utakmica gdje je sa 269 bačenih jardi i dva Touchdowna bez Intercetiona držao svoj tim u igri. Ipak, odbrana Ravensa je čuvena po tome što ubiju igru trčanjem što su i ovaj put uradili. Lamar Jackson je u Ravensima imao sjajnu utakmicu bacivši 323 jarda (20/26) uz jedan Touchdown i jedan Interception, uz to istrčavši 40 jardi. U timu Ravensa briljira „Kralj“ Henry sa 132 istrčana jarda i dva Touchdowna. Zay Flowers je zabilježio rekord karijere uhvativši 132 jarda, iako to nije krunisao Touchdownom. Nakon katastrofalnog starta sezone sa dva poraza, Ravensi su ušli u niz od 4 pobjede i opet se vratili među ozbiljne pretendente na Playoff mjesto.

U ostalim utakmicama postignuti su sljedeći rezultati:

Texans 41 - 21 Patriots; Colts 20 - 17 Titans; Browns 16 - 20 Eagles; Cardinals 13 - 34 Packers; Chargers 23 - 16 Broncos; Steelers 32 - 13 Raiders; Falcons 38 - 20 Panthers; Bengals 17 - 7 Giants.

Bitno je naglasiti da ovo kolo odmaraju obje neporažene ekipe Kansas City Chiefs i Minesota Vikings, koje u idućem kolu čekaju zanimljive utakmice protiv 49Ersa odnosno Lionsa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije