Ostali sportovi

Stvorena baza za razvoj

Stvorena baza za razvoj
Stvorena baza za razvoj

Zahvaljujući popularnosti rafting sporta u našoj zemlji i sve većem broju klubova i aktivnosti, u Banjaluci je formiran Rafting savez BiH.

"Rafting klubovi su svoje mjesto tražili dvije godine. U prvom momentu smo se odlučili za Kajkaški savez BiH, gdje imamo svoj odbor. Da li će tako i dalje biti tek treba da se odluči. Svi rafting klubovi su izrazili želju da upravljaju sami svojim sportom, a to je bila i preporuka Svjetske rafting federacije (IRF) pošto ako ostanemo kao odbor u drugom savezu ne možemo da apliciramo kao zemlja za nastup na Olimpijskim igrama", rekao je Aleksandar Pastir, predsjednik Rafting saveza BiH.

Rafting savez je svečano osnovan 22. februara u Banjaluci, a u osnivanju je učestvovalo 16 klubova. Formiran je Upravni odbor, a u planu je formiranje komisija koje će raditi u okviru Saveza. Pastir kaže da će to najvjerovatnije biti takmičarska komisija, sudijska, komsija za marketing i promociju, komisija za ekologiju...

"Napravili smo iskorak u odnosu na druge saveze. Bili smo fleksibilni u smislu uključivanja sekcija pojedinih klubova u Savez. S obzirom da je promocija raftinga dobro urađena posljednjih godina i mnogo klubova koji se bave kajakom, kanuom, ekstremnim sportovima i ronjenjem, žele da osnuju rafting sekcije ili su ih već osnovali. Tako da će i sekcije tih klubova moći da se takmiče u rafting ligi", kaže predsjednik Saveza i dodaje:

"Organizovaćemo kurs za internacionalne sudije na koji će doći po jedan predstavnik svakog kluba. Sa razvojem sudijske organizacije stvorili smo uslove za razvoj rafting sporta. Prije pet godina najveći problem nam je bio što nismo imali sudije, a sada spadamo u jednu vodećih sila kada je riječ o suđenju. Imamo 69 internacionalnih sudija, što zadovoljava naše potrebe. Sudimo trke Balkanske lige, dvojica naših arbitara će suditi na Evropskom prvenstvu u Austriji, a šestorica su sudila na SP u Južnoj Koreji prošle godine. I u organizaciji se ubrajamo u red svjetskih sila, ali još nismo postigli vrhunske rezultate."

Sudije su ranije formirale Udruženje rafting sudija i priključili se IRF-u, a po modelu našeg udruženja sada se osnivaju udruženja u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji. Kada je riječ o takmičenjima. Prošle godine je startovala Liga BiH. Pobjednik lige Una Akvarijus predstavljala je našu zemlju na SP u Južnoj Koreji gdje je bila 15. u konkurenciji 34 tima. Pobjednik ovogodišnje Lige takođe će nastupiti na SP, a imaće predstavnika i na EP u Austriji ove godine. BiH je bila domaćin evropskih kupova, a 2005. Rafting klub Kanjon je bio organizator Evropskog prvenstva.

Upravo je uspješna organizacija EP bila najbolja preporuka da BiH dobije domaćinstvo šampionata svijeta 2009. godine. Aktivnosti Saveza tako će u narednom periodu biti usmjerene i na SP koje će od 19. do 23. maja naredne godine biti održano na rijekama Vrbas i Tara.

"Organizacija je velika čast i želimo da budemo dobri domaćini. Dio infrastrukture imamo od EP, kao što su prilaz i dio tribina. Postoji projekat koji je odobren od Evropske komisije 'Vrbas adventure resort', a dio tih sredstava je odvojen za izgradnju noćne staze za rafting. Interesantno je da će se na projekat nadovezati dio infrastrukture, tako da ćemo možda imati prvu prirodnu slalom stazu u svijetu koja će biti potpuno osvijetljena. Takođe, kupujemo uređaj za elektronsko mjerenje vremena, koji će služiti i za rad ostalih sportova. Nadam se da će tada svi shvatiti rafting kao ozbiljan sport, koji želi da pomogne i drugima i da je ovo mogućnost promocije ne samo Banjaluke već i ostalih destinacija", ističe Pastir.

Koliko će koštati organizacija SP nije poznato, jer je nacrt budžeta u toku, ali je promocija takmičenja počela prošle sedmice na Sajmu turizma u Beogradu. Sa značajnijim ativnostima na promociji počeće se nakon druge jednice Organizacionog odbora, koja bi trebala biti održana 6. marta.

"Planirali smo pravljenje ozbiljnog promotivnog tima koji bi sa čamcima obišao glavne gradove zemalja u okruženju i promovisao SP na EP u Austriji. Pozvaćemo sve da na SP, ali i na probno SP koje će biti održano od 11. do 15. juna ove godine na Vrbasu i Tari. Nadležne institucije, prije svega mislim na turističke organizacije i ministarstva moraju nastaviti našu priču. O SP moraju razmišljati kao o prilici za promociju i razvoj turizma, što rade ostale države. Učekujem da se u projekat uključe sve institucije u BiH", kaže Pastir.

Promocija ženskog raftinga

"U BiH nema ženskih timova, ali pokreću se inicijative za njihovo stvaranje u Zenici i Banjaluci. Nadam se da ćemo ove godine imati dva ili tri tima i da ćemo formirati ligu za žene. Problem je finansiranja ženskog sporta, ali mislim da je samo pitanje naše organizaicje unutar Saveza kako ćemo promovisati ženski rafting i obezbijediti uslove za razvoj. Kanjon ima desetak ženskih članova, ali imamo generacijski jaz. Imamo izvrsnu juniorsku ekipu, međutim, ona ne može nastupiti na SP. Ipak, vjerujem da ćemo imati i ženski tim na šampinatu svijeta u BiH", ističe Pastir.

U početku skup sport

"Rafting je u prvom momentu skup sport, odnosno u nabavci opreme i organizaciji. Ali, u prednosti smo u odnosu na druge jer ne plaćamo dvorane, struju... Čamac i oprema srednje kategorije za jednu ekipu koštaju oko 12.000 KM. Nakon toga ostaju troškovi transporta, međutim, i tu imamo sreću jer su naši klubovi praktično na rijekama. Na prijmer, svjetski pravci Gimpex Straža iz Novog Mesta morali su da voze 30 do 40 km svaki dan na trening. Tako da je sramota da nemamo evropske prvake ili timove u evropskom vrhu", smatra predsjednik Rafting saveza BiH.

Želja Olimpijske igre

"Na kongresu IRF-a 2009. u Banjaluci ćemo razmatrati uslove za kandidaturu raftinga za Olimpijske igre. Potrebno je da IRF ima određeni broj zemalja članica, a tu su još neki uslovi Međunarodnog olimpijskog komiteta. Ali, bitno je da se ide u tom pravcu i vjerujem da će rafting postati olimpijski sport. Mora se odlučiti u kojoj bi diciplini nastupili takmičari, da li će takmičenje biti u R4 ili R6. Po mom mišljenju realnije je da bude R4 zbog manjeg broja učesnika."

Bh. takmičenja

Na nivou BiH biće organizovani Liga i Kup. Prva trka Lige biće održana od 28. do 30. marta u Foči (rijeka Ćehotina), druga 3. i 4. maja u Konjicu (Neretva), treća 20. i 21. septembra u Banjaluci (Vrbas), a četvrta 27. i 28. septembra u Bihaću (Una). Da li će biti povećan broj trka, odlučiće čelnici Saveza u narednom periodu. Biće održana i četiri Kupa BiH i to 21. mart u Zenici, 12. juli u Šipovu, 11. i 12. oktobra u Visokom, a 25. i 26. oktobra u Zavidovićima.

Rafting nije opasan

"Rafting spada u kategoriju ekstremnih sportova, ali ako su ljudi stručni i organizacija dobra, nije opasan sport. Prije dvije sezone smo vozili 16 kilometara Tarom i u čamcu su bili dječaci i djevojčice od 11, 12 godina", kaže prvi čovjek bh. saveza.

Profesionalizacija sporta

"Raftig je sada amaterski sport, ali na pravom je putu da postane profesionalni. Da bi se to desilo, potrebna je dobra organizacija, stručni kadar, takmičari, treneri, sudije, uključivanje sponzora. Klubovi ne mogu da žive od sredstava iz budžeta opština, moraju da zainteresuju sponzore da ulažu u njih. Kada se to desi bićemo profesionalni sport", kaže Pastir.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije