Izbor sportiste

Predstavljamo: Žana Novaković (skijanje, 2009)

Predstavljamo: Žana Novaković (skijanje, 2009)
Predstavljamo: Žana Novaković (skijanje, 2009)

Žana Novaković rođena je 24. juna 1985. godine u Sarajevu. Članica SPD Jahorina iz Pala i reprezentativka BiH najbolja je bh. skijašica.

Novakovićeva je dugi niz godina državna prvakinja u disciplinama slalom i veleslalom, a u protekloj sezoni ostvarila je zapažene rezultate na domaćoj i međunarodnoj sceni. Jedina je takmičarka u BiH koja ima ostvarenu A olimpijsku normu u disciplinama slalom i veleslalom, a samim tim i siguran odlazak na OI u Vankuveru 2010. U protekloj sezoni učestvovala je na Svjetskom prvenstvu u Val d'Izeru, na trkama Svjetskog kupa u Austriji i u Hrvatskoj, trkama Evropa kupa u Njemačkoj, kao i međunarodnim FIS trkama.

U Prvensvu BiH slavila je u veleslalomu i slalomu, a prva mjesta zauzimala je i na FIS trkama u Santa Katerini (slalom, dva prva mjesta), na Jahorini (slalom) i u bugarskom skijaškom centru Bansko (veleslalom). U Bugarskoj je ostvarila i dva druga mjesta i to u slalomu i veleslalomu. Na Bjelolasici je bila druga u veleslalomu, a na Sljemenu osma u istoj disciplini.

"Veoma sam srećna i zadovoljna što sam u konkurenciji za najbolju sportistkinju BiH. To je velika čast za mene. U godini koja je iza mene bilo je dosta uspješnih rezultata, pogotovo na međunarodnoj sceni, koji su doprinijeli da budem predložena za najbolju. Najveći izazov u ovoj sezoni je učešće na Zimskim olimpijskim igrama u Vankuveru, gdje ću kao najbolja takmičarka naše zemlje da učestvujem u dvije discipline - slalomu i veleslalomu. S obzirom da sam radila veoma naporno, nadam se da će se uloženi trud i rad isplatiti i da ću napraviti dobar rezultat, a samim tim i predstaviti našu državu na najbolji mogući način", rekla je Novakovićeva.

Novakovićeva je, osim što je uspješana sportistkinja, uspješna studentkinja. Mlada Sarajka je apsolvent na Filozofskom fakultetu u Istočnom Sarajevu, Odsjek engleski jezik i književnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije