Ostali sportovi

"Nezavisne" u posjeti odbojkašicama BiH uoči odlaska na Euro

"Nezavisne" u posjeti odbojkašicama BiH uoči odlaska na Euro
Foto: N.N. | "Nezavisne" u posjeti odbojkašicama BiH uoči odlaska na Euro

Ženska odbojkaška reprezentacija BiH sutra putuje na Evropsko prvenstvo koje počinje 18. avgusta u četiri zemlje: Srbiji, Hrvatskoj, Bugarskoj i Rumuniji. Bh. dame su uoči odlaska na debitantski nastup na velikom takmičenju poručile da su spremne da prezentuju bh. odbojku na najbolji način, kao i da će učiniti sve da prođu grupnu fazu takmičenja.

"Nezavisne" su bile u posjeti bh. odbojkašicama na jednom od posljednjih treninga na Ilidži pred put u Beograd, u kojem će igrati utakmice Grupe A. Ono što smo se mogli uvjeriti, a što se znalo i odranije, jeste da u ovoj ekipi vladaju sjajna atmosfera i nevjerovatno zajedništvo. Djevojke su poprilično umorne, tokom ove godine nikada nisu bile više zajedno, ali to im ne smeta, želja svih jeste da godinu iz snova zaokruže dobrim igrama na svom prvom Evropskom prvenstvu.

Mogli smo se uvjeriti u ozbiljnost rada koji je nametnuo stručni štab sa selektorom Stevanom Ljubičićem. Djevojke ispunjavaju sve njegove zamisli, a ono što je najvažnije jeste da su sve igračice zdrave. Donekle zabrinjava povreda Edine Begić, ali svi se nadaju da će predvodnica ove generacije i kapitenka biti spremna za početak prvenstva.

"Moram da kažem da nam je odmor poslije Srebrne lige jako dobro došao. Vratile smo se na Ilidžu sa puno energije i želje, što pokazujemo svakodnevno na treninzima. Sve utakmice koje nas čekaju su kruna naše reprezentativne karijere. Biće to novo iskustvo, igrati protiv Srbije, koja je bila treća na protekloj Olimpijadi, i Rusije, pa Belgije. Vjerujem kako ćemo u Beogradu još više da napredujemo, ali i da vidimo gdje se nalazimo protiv jačih ekipa. Jedno je sigurno, daćemo sve od sebe da ostvarimo što bolji rezultat, uživaćemo na ovom prvenstvu, jer smo to i zaslužile", rekla nam je Begićeva.

S nestrpljenjem debi na velikoj sceni čeka i Dajana Bošković, još jedna uzdanica bh. tima. Ona naglašava da se u ekipi još ne osjeća trema, ali da uzbuđenja ima.

"Mi smo i dalje uzbuđene jer smo ostvarile istorijski rezultat plasmanom na EP. Atmosfera je sjajna, vrijedno radimo da što spremnije dočekamo prvenstvo. Definitvno se nalazimo u najjačoj grupi, mada mislim da imamo šansi. Daćemo sve od sebe, ići ćemo dan za dan, utakmicu po utakkmicu i ako budemo na nivou, mislim da možemo da prođemo grupu. S obzirom na to da nam je ovo debi, sve djevojke imaju želju da odigraju što bolje i pokažu se u najboljem svjetlu. Uživaćemo maksimalno, biće zadovljstvo igrati protiv najboljih u Evropi. Ovo će biti test za nas koliko možemo protiv najjačih", istakla je Boškovićeva.

Od samog žrijeba i saznanja da će BiH prvu utakmicu odigrati protiv Srbije, mediji u prvi plan ističu to što će na suprotnim stranama stajati dvije sestre - Dajana, koja brani boje BiH, i Tijana, najveća uzdanica srpskih odbojkašica. No Dajana smatra da se tome ne treba daviti tolika pažnja.

"Mediji baš previše tome poklanjaju pažnju i stavljaju nas dvije u fokus. Mislim da to ne bi trebalo biti tako. Mi ćemo tu utakmicu tretirati kao i svaku drugu, tako da ne razmišljam previše o tome što neki mediji to stavljaju u prvi plan", poručila je korektorka bh. selekcije.

Najmlađa članica "zmajica" Milana Božić nije se htjela upuštati u prognoze rezultata, ali je najavila da će BiH mnogima biti tvrd orah na Evrovoleju.

"Grupa je baš jaka, ovo je iskustvo koje doživiš jednim ili nijednom. Biće ovo veliki izazov za nas, sve smo fokusirane, želimo da budemo u formi i da pokažemo da BiH vrijedi. Mi ako budemo na nivou, nikome neće biti jednostavno, ali sve ćemo vidjeti nakon prvenstva", rekla je prva tehničarka bh. tima i dodala:

"Ja sam, istina, najmlađa, ali to me ne čini ništa drugačijom od ostalih. Tu smo sve jedna za drugu, iza sebe u ovom trenutku imam 14 djevojaka koje mi pomažu i samo tako možemo nešto više da napravimo."

Inače, Ljubičić trenutno radi sa 15 djevojka, a do puta moraće se odreći jedne igračice. Kompletne pripreme za istorijski Evrovolej obavile su: Milana Božić, Ajla Hadžić, Tamara Đapa, Edina Begić, Anđelka Radišković, Anđela Kovač, Ivana Radović, Dajana Bošković, Elena Babić, Ajla Paradžik, Edina Selimović, Žana Dragutinović, Ela Klopić, Milica Ivković i Dženita Rašidović. Podsjetimo, BiH na EP će igrati u Grupi A zajedno sa Srbijom, Rusijom, Belgijom, Azerbejdžanom i Francuskom. Prvu utakmicu bh. dame igraju 19. avgusta protiv domaćina turnira Srbije, koja je aktuelni prvak Evrope. Prve četiri reprezentacije izboriće plasman u osminu finala.

Paradžik: Ostvarenje sna

Srednja blokerka Ajla Paradžik poručila je da jedva čeka start prvenstva, na kojem, prema njenom mišljenju, BiH ima šansu da se plasira u drugi krug takmičenja.

"Uzbuđenje vlada, jedva čekamo da počne. Debitovaćemo protiv Srbije, velika je čast i zadovoljstvo igrati protiv jedne takve ekipe. Očekujem da svi damo maksimum, isto tako vjerujem da možemo da prođemo grupu, jer imamo šansi i kvalitet, posebno na utakmicama protiv Azerbejdžana i Francuske. Ovo je za nas šlag na tortu poslije sjajnih kvalifikacija i Srebrne lige i ostvarenje reprezentativnog sna. Krunisaćemo reprezentativnu karijeru na jednom velikom takmičenju i nadam se da ćemo u budućnosti nastaviti takav niz", kazala je Paradžikova.

Bolje od Azerbejdžana

U sklopu priprema za Evropsko prvenstvo bh. odbojkašice su odigrale dva kontrolna meča. Oba puta su igrale protiv Azerbejdžana, selekcije s kojom se nalaze u istoj grupi. U oba navrata BiH je slavila na Ilidži. U prvom meču bilo je 4:0 (dogovoreno da se igraju četiri seta), a u drugom, koji se igrao u subotu naveče, slavile su 3:1.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije