Ostali sportovi

Kako su Rusi osvojili šest zlata u Parizu?

Kako su Rusi osvojili šest zlata u Parizu?
Foto: Tanjug/AP | Kako su Rusi osvojili šest zlata u Parizu?

Završene su Ljetne Olimpijske igre u Parizu.

Iako se radi o jednoj od najtrofejnijih zemalja na OI, Rusiju je zbog dobro poznate situacije u Ukrajini predstavljalo svega 15 takmičara. Oni su takmičili u neutralnom statisu, zbog čega su mnogi sportisti iz ove zemlje bojkotovali Igre, a nekima nije dozvoljeno. Jedinu medalju osvojile su teniserke Mira Andreeva i Diana Šnajder koje su u teniskom dublu osvojile srebro. 

Ipak, mnogo je Rusa osvajalo odličje u Parizu, ali pod zastava drugih država. RBC Sport sastavio je listu ruskih sportista koji su promijenili državljanstvo i osvojili medalje u sklopu ostalih timova. 

Šest Rusa su postali olimpijski prvaci u Parizu. Reprezentativac Azerbejdžana Zelim Kotsoev osvojio je zlato u džudo takmičenjima u kategoriji do 100 kg. Ovaj 25-godišnji borac rođen je u Beslanu (Sjeverna Osetija), igrao je za reprezentaciju Ukrajine, a od 2015. predstavlja Azerbejdžan.

Predstavljajući Njemačku, Daria Varfolomejeva osvojila je zlato u pojedinačnoj konkurenciji u višeboju u ritmičkoj gimnastici. Varfolomejeva je rođena u Barnaulu, a sa roditeljima se preselila u Njemačku 2019. godine i promijenila sportsko državljanstvo.

Magomed Ramazanov, predstavnik Bugarske, osvojio je zlato u slobodnom rvanju u kategoriji do 86 kg. Rodom iz sela Oktjabrskoje (Dagestan) je u finalu savladao Iranca Hasana Jazdanija, olimpijskog šampiona 2016. godine, rezultatom 7:1. Početkom 2022. promijenio je sportsko državljanstvo i počeo da igra za Bugarsku. Kao član reprezentacije Rusije osvojio je Svjetsko prvenstvo (2019.) i bio je srebrni na Evropskom prvenstvu (2020.) 

Rodom iz Dagestana, Ahmed Tazhudinov, koji nastupa za Bahrein, osvojio je zlato u slobodnom rvanju, težinska kategorija do 97 kg. U finalnoj borbi Tazhudinov je pobijedio Gruzijca Givija Macharashvilija. Za Bahrein nastupa od 2022.

Predstavljajući Uzbekistan, Razambek Zhamalov je na Olimpijskim igrama donio zlato u slobodnom rvanju u kategoriji do 74 kg. Rođeni Dagestanac je u finalu savladao Japanca Daičija Takatanija rezultatom 5:0. Ovaj 26-godišnjak od ove godine nastupa za reprezentaciju Uzbekistana. 

Takođe, italijanske odbojkašice su po prvi put u istoriji postale pobjednice Olimpijade. Ekaterina Antropova, ćerka košarkaša Mihaila Antropova i rukometašice Olge Antropove, nastupila je u sastavu reprezentacije Italije u Parizu. Odbojku je počela da igra u Sankt Peterburgu i bila je uključena u proširenu reprezentaciju Rusije do 16 godina, ali nikada nije igrala. Prošle godine je dobila italijansko državljanstvo.

Troje sportista koji su se ranije takmičili u reprezentaciji Rusije osvojili su srebrnu medalju na Olimpijskim igrama. Ruskinja Anastasija Kirpičnikova, koja predstavlja Francusku, osvojila je srebro u plivanju na 1500 metara slobodnim stilo. Ona je promijenila sportsko državljanstvo u francusko u maju 2023.

Azerbejdžanski tekvondista Gašim Magomedov osvojio je srebrnu medalju. Vaterpolista Konstantin Harkov postao je osvajač srebrne medalje na Olimpijskim igrama u sastavu hrvatske reprezentacije. Rus je 2021. godine promijenio sportsko državljanstvo. U konkurenciji džudoa u kategoriji do 73 kg, Moskovčanin Adil Osmanov, predstavnik Moldavije, osvojio je bronzu. Rodom iz Irkutska Somon Makhmadbekov, predstavnik Tadžikistana, osvojio je bronzu u džudou u kategoriji do 81 kg. Osim toga, džudista Fedor Tselidi, koji je rođen u Vladikavkazu, na Igrama u Parizu zauzeo je treće mjesto za Grčku.

Nakon što je promijenio sportsko državljanstvo, Rus Dauren Kurugliev (rodom iz Derbenta), koji predstavlja Grčku od 2023. godine, zauzeo je treće mjesto u slobodnom rvanju u kategoriji do 86 kg na Olimpijskim igrama. Rus Čermen Valiev, koji predstavlja Albaniju od 2024. godine, osvojio je bronzu u slobodnom rvanju u kategoriji do 74 kg.

Rodom iz Čečenije, Turpal-Ali Bisultanov, koji sada nastupa za Dansku, osvojio je bronzu na Olimpijskim igrama u Parizu u rvanju grčko-rimskim stilom do 87 kg. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije